РФ дала добро невідомій компанії на освоєння шельфу в Криму

Понеділок, 6 березня 2017, 09:47

Невідома в галузі приватна компанія "Нові проекти" отримала російську ліцензію на розвідку і видобуток нафти і газу на шельфі Криму.

Про це пише "Комерсант".

Як зазначається, основним власником компанії, за офіційними даними, є підприємець Антон Дорноступ, який близький до родини екс-глави "Роснєдр" Валерія Пака, хоча джерела видання пов'язують "Нові проекти" з українським бізнесменом Сергієм Курченко.

Видання з'ясувало, що на шельфі Криму може з'явитися новий гравець.

Реклама:

ТОВ "Нові проекти" в кінці минулого року повідомило "Роснадра", що в 2017 році планує скласти план пошуково-розвідувальних робіт на ділянці "Глибока", лист відомству направив директор компанії Антон Дорноступ, розповіли джерела.

Як зазначено на pravo.gov.ru, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв ще в червні 2016 розпорядився видати ТОВ ліцензію на цю ділянку на 30 років. За даними видання, протягом восьми років компанія повинна пробурити пошукову свердловину.

"Нові проекти" володіли ліцензією на ділянку "Глибока" з 2012 року, але тоді це було українська юрособа.

Ресурси "Глибокої" по C3, поставлені на баланс у 2011 році, - 8,3 млн тонн нафти і 1,4 млрд кубометрів газу. Про цю ліцензії могла знати "Роснєфть", чия шельфова ділянка "Туапсинський прогиб", отриманий в 2003 році, перетинався з територією "Глибокої", описаної в українській ліцензії.

Після того як "Нові проекти" отримали російську ліцензію, площа "Глибокої" скоротилася до 338 кв. км. Але джерела видання в галузі не чули про "Нові проекти".

Спочатку власником ТОВ була "Фосізонс Трейд" (Київ), але в грудні 2015 року "Нові проекти" були продані колишньому заступнику голови Ялти Віталію Мостовому (помер влітку 2016 року).

За даними"Картотеки", з травня 2016 года 99% "Нових проектів" володіє АТ "Главнефтєсервіс" (належить Антону Дорноступу), ще 1% у Олега Кочагова (зараз очолює АТ "Полюс Логістика", структуру "Полюса" Саїда Керімова).

Дорноступ також гендиректор ТОВ "Русвелл", зареєстрованого зараз в Москві за однією адресою з "Новими проектами". "Русвеллом" через АТ "Інвестиційна нафто-сервісна компанія" володіє Петро Пак, син екс-глави "Роснєдр" Валерія Пака. Та ж адреса у ОГК "Груп" (займається розвідкою твердих корисних копалин), гендиректором якої є інший син екс-чиновника Анатолій Пак.

Два співрозмовника видання в уряді стверджують, що бенефіціаром "Нових проектів" є український бізнесмен Сергій Курченко, який проживає в Москві.

Як зазначає видання, поява приватної компанії на шельфі - несподіванка, тут за законом дозволено працювати тільки держкомпаніям, виключення - "старі" ліцензії, видані до травня 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: