"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НКРЕ ввела в дію тарифну систему "вхід-вихід" для ГТС

Вівторок, 28 березня 2017, 13:08

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, ввела в дію з квітня тарифну систему "вхід-вихід" для газотранспортної системи.

Відповідне рішення регулятор ухвалив на засіданні в Києві у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

Нові тарифи розраховані за методикою, затвердженою НКРЕ в грудні 2015 року, в основі якої лежить амортизація ГТС до 2019 року (до закінчення дії контракту "Нафтогазу" з "Газпромом"), після закінчення цього терміну тарифи повинні істотно впасти.

Представники газодобувних і металургійних підприємств України в ході засідання НКРЕ розкритикували запропоновані комісією тарифи за системою "вхід-вихід", назвавши їх "найвищими в Європі".

Реклама:

Крім того НКРЕ, ввела в дію з квітня абонентську плату за розподіл газу. Нова система передбачає відділення тарифів на транспортування і розподіл від ціни газу, як товару.

За рішенням Нацкомісії, кожен споживач буде щомісяця платити за розподіл газу фіксовану суму, що залежить від максимальної пропускної здатності його лічильника, незалежно від фактичних обсягів споживання.

У той же час, ціна закуповуваного абонентом газу вже не буде включати вартість транспортування і розподілу.

Абонплата для побутових споживачів на перехідний період (3 роки) встановлена в менших розмірах, ніж для інших категорій. По закінченню перехідного періоду абонплату для різних категорій планується зрівняти.

НКРЕКП здійснює державне регулювання діяльності суб'єктів природних монополій в електроенергетиці, теплопостачанні, нафтогазовому комплексі, централізованому водопостачанні та водовідведенні, переробці та захороненні побутових відходів, а також забезпечує проведення цінової і тарифної політики в цих сферах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: