"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Середньострокове бюджетне планування може запрацювати вже в 2017 році

Четвер, 23 березня 2017, 10:47

У четвер Верховна Рада повинна розглянути законопроект №6161 щодо одноразового перенесення строків подачі Міністерством фінансів Основних напрямків бюджетної політики з 1 квітня до 1 червня.

Документ був внесений Кабінетом міністрів на початку березня, повідомляє проект PolitEyes.

Як наголошується, проблема, яку намагається вирішити законопроект №6161, полягає у тому, що Міністерство економічного розвитку подає свої макропрогнози до 17 березня.

"Міністерство фінансів не встигає розробити на їх основі програмні бюджетні документи за виділені йому законом два тижні", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

Експерти, які оцінили законопроект в рамках проекту PolitEyes зазначають, що проект закону має суто технічний характер.

Водночас, він дозволить вже у 2017 році перейти на середньострокове бюджетне планування – формувати реалістичні бюджет та прогнози одразу на наступні три роки.

"Основний позитивний ефект від ухвалення законопроекту полягає в тому, що використання найбільш актуальних макроекономічних показників дозволить зробити більш точні прогнози і на наступні два роки після планового", - йдеться у прес-релізі PolitEyes.

"Якщо в цьому році знов не вдасться перейти на середньострокове бюджетне планування, це ставить під загрозу весь процес реформ в інших сферах, оскільки вони напряму залежать від прогнозованого бюджету", - застерігає заступник голови Стратегічної групи радників при Кабміні Павло Кухта.

Позитивну рису законопроекту №6161 економіст Альфа Банк Україна Олексій Блінов бачить також у посиленні ролі та відповідальності Міністерства фінансів за середньостроковий прогноз, на базі якого будуватиметься бюджетна політика.

Основним недоліком законопроекту, на думку дослідника Київської Школи Економіки Павла Яворського є те, що законопроект не передбачає механізмів регулярного оновлення макроекономічних показників, на основі яких формується бюджетна політика.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!