МВФ отримає від України уточнені макропоказники до 22 березня

Вівторок, 21 березня 2017, 16:39

Україна у вівторок-середу надасть Міжнародному валютному фонду (МВФ) уточнені макропоказники економічного розвитку з урахуванням наслідків блокади Донбасу.

Про це заявляє Міністр фінансів Олександр Данилюк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Переговори ми почали ще в неділю, зараз вони на завершальній стадії, тому я думаю, що буквально сьогодні-завтра ми повинні завершити", - сказав міністр фінансів журналістам у вівторок в Києві.

За його словами, Національний банк України представив своє бачення, і зараз Міністерство фінансів має намір скоригувати свої прогнози та надати МВФ фінальні прогнози наслідків блокади.

Реклама:

"МВФ як кредитор повинен зрозуміти, яким буде вплив (блокади) - зазначив міністр.

Відповідаючи на питання журналістів про те, як перенесення МВФ розгляду виділення траншу вплине на курс гривні, Данилюк підкреслив: "Ніяк ... Пара днів ніяк не вплине".

Раніше у вівторок, 21 березня, Національний банк України у зв'язку з торговою блокадою ОРДЛО і поліпшенням кон'юнктури на зовнішніх ринках переглянув макропоказники на 2017 і 2018 рік, зокрема, погіршивши прогноз зростання валового внутрішнього продукту країни на 2017 рік з 2,8% до 1,9%.

Як говориться в повідомленні НБУ у вівторок з посиланням на позачергове засідання комітету з монетарної політики від 20 березня, оцінка зростання ВВП України на 2018 рік, навпаки, покращена з 3% до 3,2%.

У той же час Нацбанк підтвердив прогноз інфляції на поточний рік на рівні 9,1% і на наступний на  рівні 6%.

У зв'язку з блокадою оцінку дефіциту поточного рахунку платіжного балансу на 2017 рік погіршено з 3,5 млрд до 4,3 млрд доларів, а на наступний - з 3,4 млрд до 4,3 млрд доларів.

НБУ також знизив прогноз міжнародних резервів України на кінець цього року з 21,3 млрд до 20,8 млрд доларів, а на кінець наступного - з 27,1 млрд до 25,9 млрд доларів.

"Вплив блокади на обмінний курс гривні буде обмеженим. Погіршення ситуації з платіжним балансом в першу чергу буде відображатися на обсягах чистої покупки валюти на ринку для поповнення резервів", - підкреслює НБУ.

Центробанк уточнює, що сам по собі ефект блокади сповільнить зростання ВВП на 1,3 процентних пункти (п.п.), проте цей негативний фактор буде частково компенсовано зростанням на 0,4 п.п. за рахунок більш сприятливої ситуації для українського експорту (металів, залізної руди, зернових) на зовнішніх ринках, ніж очікувалося раніше.

Така ж часткова компенсація відбудеться, на думку Нацбанку, і в платіжному балансі, де негативний ефект від блокади в 1,8 млрд доларів буде пом'якшено позитивним від поліпшення зовнішньої кон'юнктури в 1 млрд доларів.

Як повідомлялося, питання третього перегляду програми розширеного фінансування EFF для України зник з порядку денного ради директорів Міжнародного валютного фонду на 20 березня. Будь-яка інформація про причини таких змін на сайті Фонду відсутня. Порядок денний розписаний до 24 березня і питання України в ньому немає.

За даними Мінфіну, перенесення термінів проведення засідання викликано виключно потребою в уточненні розрахунків економічних наслідків заходів, застосованих Україною у відповідь на блокаду і захоплення українських підприємств на непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей, а також у зв'язку з визнанням російською стороною документів, виданих на цих територіях.

У свою чергу, Національний банк України у відповідь на запити ЗМІ повідомляє, що Україна знаходиться в програмі співпраці з МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!