Одеський припортовий завод запустить приватний трейдер

Четвер, 2 березня 2017, 16:57


Інновації в дії

Фонд державного майна обрав для поставки природного газу на Одеський припортовий завод на давальницьких умовах 2 компанії так званої групи "Енергетичні ресурси України" - "ЕРУ Трейдинг" і ERU Management Services.

Про це йдеться у повідомленні Фонду.

Як зазначається, 24 січня ФДМУ оголосив, що пропонує потенційним партнерам та інвесторам надавати пропозиції щодо відновлення роботи ОПЗ. Серед можливих варіантів розглядалося передання комплексу в оренду, передання в управління, співпраця з давальницькою сировиною тощо.

За результатами розгляду варіантів, що надійшли до ФДМУ, було обрано дві компанії однієї групи: "ЕРУ Трейдинг" і ERU Management Services LLC, які надали найкращу пропозицію з відновлення роботи заводу за давальницькою схемою.

"Для нас критично важливо якнайшвидше запустити завод. Група "ЕРУ" надала пропозицію з конкретними цифрами, і була готова розпочати роботу ОПЗ вже з 1 березня. Решта потенційних партнерів готова була працювати з 1 квітня, 1 травня, притому за умови, що завод вже буде запущено", - прокоментував голова ФДМУ Ігор Білоус.

При тому запуск заводу потребує значних коштів: 10 млн грн. на реагенти, 6,6 млн грн. за воду і електрику, 33 млн грн. на природний газ. Всього для виконання пусконалагоджувальних робіт необхідно витратити 49,6 млн грн.

За словами Білоуса, наразі укладено рамкову угоду, яка буде переглядатися кожного місяця.

"Рамкова угода передбачає, що до 18 числа сторони узгоджують обсяг давальницької сировини. Якщо хтось запропонує кращу пропозицію – ми укладемо контракт з ними. Також розглядаємо варіанти оренди. Окремий випадок – якщо нам запропонують хорошу фінансову пропозицію на довгий термін. Якщо хтось готовий подвоїти прибутковість підприємства і укласти контракт на рік, така пропозиція буде в пріоритеті. На ринку міндобрив є спади й піки, тому найкращий варіант є той, що покриває всі ці коливання", - сказав голова Фонду.

У коментарі ЕП глава "ЕРУ Трейдинг" Андрій Фаворова зазначив, що компанія довго аналізувала ситуацію і вирішила погодитися на давальницьку схему.

"Ми довго аналізували цю ситуацію і розуміли, що забезпечити завод газом в борг не можемо. Тому ми запропонували в забезпеченні кредитних наших ризиків забирати продукцію. Після довгих розмов і спроб все закінчилося давальницькою схемою", - пояснив Фаворов.

"Ми будемо купувати газ у наших європейських партнерів, а ОПЗ буде переробляти наш газ в продукцію, яку ми потім реалізуємо на експорт або на внутрішній ринок в залежності від ринкової кон'юнктури", - додав він.

За словами Фаворова, довго велися переговори з приводу вартості послуг переробки.

Також глава "ЕРУ Трейдинг" зазначив, що компанії доведеться залучити 20 млн доларів для поповнення оборотних коштів.

"Порядку 20 млн доларів кредитних коштів ми залучили і "заморозили" фактично, так як тут величезний розрив обігових коштів. Ми повинні зробити передоплату за газ, а в кращому випадку через 1,5-2 місяці отримаємо гроші за випущену заводом продукцію", - пояснив він.

Нагадаємо, Фонд державного майна планує повторно виставити на продаж 99,56% акцій "Одеського припортового заводу".

30 грудня 2016 року ПАТ "Одеський припортовий завод" прийняв рішення зупинити виробництво.

Раніше повідомлялося, що Фонд державного майна після закінчення терміну подачі не отримав жодної заявки на участь в конкурсі з продажу 99,567% ПАТ "Одеський припортовий завод".

Економічна правда