"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Приватній компанії вперше дозволили видобувати уран в Україні

Четвер, 2 березня 2017, 09:43

Державна служба геології та надр видала новоствореному ТОВ "Атомні енергетичні системи України" (село Миколаївка) ліцензії на геологічне вивчення та розробку чотирьох родовищ уранових руд в Україні.

Про це йдеться в наказах Держгеонадр №92-95 від 28 лютого, пише Liga.net.

Це перший випадок в історії України, коли дозвіл на розробку уранових родовищ отримує приватна компанія.

Держгеонадр надала Атомним енергетичним системам України (АЕСУ) спеціальні дозволи на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою уранових руд Сурської площі, Новогурівської ділянки (обидві - Дніпропетровська область), Сафонівської ділянки і Михайлівської площі (обидві - Миколаївська область).

Реклама:

Всі ліцензії видані терміном на п'ять років. Держгеонадр видала спеціальні дозволи АЕСУ на підставі рішення судів, випливає з оприлюднених наказів. Аукціони з видачі спецдозволів не проводилися.

ТОВ Атомні енергетичні системи України було засновано в селі Миколаївка Миколаївської області в серпні 2015 року.

Першими засновниками АЕСУ, за даними видання Наші Гроші, були Данило Бєляєв, Віталій Якименко, Роман Дружбін, Олександр Настенко.

У 2016 році компанія змінила засновників. Новим власником стала офшорна компанія Ю-Тек Енерджі (США, штат Далавер). Кінцевий бенефіціар компанії в реєстрі не вказаний.

Перші засновники АЕСУ, за даними ЗМІ, причетні до створення ряду маловідомих підприємств ТОВ Укргаздоб і ТОВ Нафтогазенергопром.

Ці компанії в березні 2016 року отримали в користування газові родовища через аукціон з фіктивною конкуренцією, що проводиться Держгеонадр.

Роман Дружбін - колишній бізнес-партнер по ТОВ Центральна нафтогазотранспортна компанія Олександра Павлюченка.

Павлюченко є помічником нардепа з Народного фронту Ігоря Котвицького, який в свою чергу є давнім бізнес-соратником міністра МВС Арсена Авакова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: