Гонтарева про звільнення через "мінімалку": насамперед це стосується "сплячих" ФОПів

П'ятниця, 3 лютого 2017, 20:18

Голова НБУ Валерія Гонтарева зазначила, що твердження що "понад 600 тисяч українців звільнять через підвищення мінімальної зарплати", є некоректним.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Як наголошується, оцінки, представлені в Інфляційному звіті, були підготовлені фахівцями НБУ на базі низки експертних припущень і стосувались показника офіційної зайнятості, а не "звільнень".

"Підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень супроводжувалось низкою податкових змін, серед яких зобов’язання сплачувати ЄСВ для фізичних осіб - підприємців, які не здійснюють діяльність", - йдеться у повідомленні.

Реклама:

"У цьому ж документі представлено структуру формальної зайнятості. Зокрема, серед 12,1 млн формально зайнятих у 2015 році, фізичні особи-підприємці та наймані працівники на ФОП становили майже 19% (близько 2,3 млн осіб)", - зазначили в НБУ.

"За оцінками фахівців НБУ, процитоване зниження формальної зайнятості передусім відбуватиметься за рахунок закриття "сплячих" ФОП (за даними з відкритих джерел, близько 160 тисяч уже закрились станом на середину січня 2017 року)", - повідомляє регулятор.

Згідно з повідомленням, загалом у 2017 році очікується скорочення зайнятих у формальному секторі на 9%, частково за рахунок уже згаданого ефекту (5,4%) та частково через демографічні тенденції до скорочення кількості економічно активного населення.

При цьому наголошується, що підвищення мінімальної заробітної плати матиме низку позитивних ефектів.

Гонтарева підкреслила, що це простимулює зростання внутрішнього споживання, а відтак і економічної активності, і через це – зросте попит на робочу силу та підвищить зайнятість в майбутньому.

Крім того, підвищення мінімальної заробітної плати сприятиме зростанню матеріальних стимулів до повернення на ринок праці осіб, які раніше не шукали роботу саме через недостатність матеріальних стимулів.

"Загалом, позитивний ефект від підвищення мінімальної заробітної плати на ВВП у 2017 році був оцінений фахівцями НБУ у 0,5%. І саме підвищення мінімальної заробітної плати було головним фактором перегляду прогнозу економічного зростання до 2,8% у 2017 році", - йдеться у повідомленні. 

"Підвищення мінімальної заробітної плати разом із проведенням структурних реформ у країні у довгостроковій перспективі матиме позитивний вплив на зайнятість населення", - резюмувала голова НБУ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: