"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

САП змушує НАБУ закрити справу по залізничникам, які переплатили WOG 115 мільйонів

П'ятниця, 3 лютого 2017, 18:04

Представники Спеціалізованої антикорупційної прокуратури дали вказівку детективам НАБУ закрити справу по закупівлі "Укрзалізницею" дизпалива у ТОВ "Вог аеро джет" в 2016 році по завищеним цінам.

Про це свідчать документи, надані Національним антикорупційним бюро на запит "Наших грошей".

Так, процесуальний керівник повідомив детективам, що "під час розслідування не здобуто… чітких доказів вчинення кримінального правопорушення, які б дозволяли довести винуватість особи в суді відповідно до критерію "поза розумним сумнівом". Відтак прокурор дав вказівку закрити провадження.

У відповідь НАБУ оскаржило бездіяльність прокурора керівнику САП Назару Холодницькому. 

Реклама:

Детективи вважають, що прокурор має погодити повідомлення про підозру посадовим особам керівного складу філії "Центр забезпечення виробництва" ПАТ "Українська залізниця" у вчиненні злочину по ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Замість Холодницького детективам дав відповідь заступник керівника САП В.Кривенко. Він постановив визнати законною бездіяльність прокурора.

Кримінальне провадження №5201600000000330 від 20 вересня 2016 року порушено по факту розтрати коштів у особливо великих розмірах внаслідок безпідставного підвищення службовими особами філії ЦЗВ ціни на дизельне паливо від фірми "Вог аеро джет", яке мало місце 29 березня 2016 року у результаті укладання додаткової угоди до договору поставки від 18 березня.

Тоді фірма виграла тендер з ціною нижче від ринкової, а згодом кілька разів підіймала ціни на паливо, користуючись відповідною нормою закону про можливість підняття ціни на 10% у випадку коливання ринкових цін.

"Вог аеро джет" робило це 23, 25 і 29 березня, укладаючи з ЦЗВ додаткові угоди. І з третьої допугоди закупівельна ціна для залізниці перевищила ринковий рівень. А коли ринкові ціни почали падати, то фірма відмовилась знижувати вартість свого дизелю для залізничників.

Досудовим розслідуванням встановлено, що між 25 (друга допугода) і 29 березня (третя допугода) ринкові ціни на дизель не росли. А тому укладення третьої допугоди суперечило вимогам закону.

 

У САП вважають, що НАБУ має закрити провадження по справі про переплату 115 млн гривень. залізницею на користь "Вог аеро джету", якій належить родині та компаньйонам покійного народного депутата Ігоря Єрємєєва.

Нагадаємо, зараз триває чергова серія тендерів залізниці, які на початку січня 2017 року знову виграло ТОВ "Вог аеро джет" на 1,35 млрд гривень.

Фірма знову виграла торги, значно знизивши ціни по відношенню до ринкових і це дозволило їй обійти інших конкурентів, які не ризикнули так знижувати ціни.

Після цього "Вог" і ЦЗВ домовились один раз про підвищення ціни на рівень підвищення акцизів державою. Також вони уклали ще одну допугоду про підвищення ціни на 10% через зростання ринкових цін.

Після цього підвищення закупівельна становила близько 22 400 грн/т. І це поки що знову ж таки нижче ринкового рівня, який становить близько 23 100 грн./т. Але вже наступне підвищення ціни на 10% перевищить ринковий рівень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: