Держзернова корпорація виплатила 80 мільйонів за китайським кредитом

П'ятниця, 24 лютого 2017, 13:16

ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ) у 2016 році виплатила 80 млн дол.на погашення відсотків за кредитом, виданим Ексімбанком Китаю в 2012 році на 1,5 млрд дол.

Про це заявив в.о. голови правління ДПЗКУ Олександр Григорович, пише Інтерфакс-Україна.

"Ми несемо істотне фінансове навантаження. Компанія в даний час залишається надзвичайно закредитуваною, а прибуток від операційної діяльності, не дивлячись на її значне зростання, покриває платежі по кредиту тільки на 47%", - повідомив Григорович.

За його словами, в 2016 році фінансові витрати корпорації виросли на 14% в порівнянні з 2015 роком і становили більше 2 млрд грн.

Реклама:

"Це сталося, по-перше, за рахунок збільшення процентної ставки за обслуговування китайського кредиту в 2,6 разу - тільки за минулий рік ми заплатили майже 80 млн доларів відсотків за кредитом. Крім того, збільшення фінансових витрат було обумовлено зростанням курсу долара. Курсові збитки за минулий рік становили понад 1,6 млрд грн", - зазначив керівник ДПЗКУ.

Григорович зазначив, в 2016 році основні операційні сегменти бізнесу компанії показали позитивну динаміку зростання.

Доходи від послуг елеваторів становили 498 млн грн, що на 69% більше, ніж у 2015 році. Доходи від переробної діяльності збільшилися в 3,6 разу, до 948 млн грн.

Основним напрямом, який забезпечує 95% загального операційного доходу корпорації, залишається торгівля зерновими.

У 2016 році фінансовий результат від торговельної діяльності становив 797 млн грн.

Нагадаємо, 24 січня детективи НАБУ затримали одного з колишніх керівників ПАТ "Державна продовольча зернова корпорація" (ДПЗКУ) та представника міжнародного зернотрейдера за підозрою у завданні збитків ДПЗКУ на суму понад 60 млн дол.  

Раніше в своєму розслідуванні "Як ДПЗКУ перетворилася на корпорацію монстрів"Економічна правда писала, як виводилися кошти з держкомпанії, і на які саме компанії

За підрахунками ЕП, за 2012-2014 роки з ДПЗКУ було вимито більше 200 млн дол. Частина коштів була виведена з компанії у 2014 році. Саме в період, коли уряд очолював Арсеній Яценюк, а міністерство аграрної політики - "свободівець" Ігор Швайка. Держкомпанію тоді очолював Петро Вовчук.

Валерій Томіленко був виконувачем обов’язків голови та першим заступником голови ДПЗКУ з грудня 2014 до кінця квітня 2015 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: