У НАБУ пояснили причини обшуків в "Укрнафті"

Четвер, 2 лютого 2017, 09:30

Детективи Національного антикорупційного бюро 1 лютого провели 16 обшуків в різних містах України в рамках досудового розслідування за фактом заволодіння нафтою ПАТ "Укрнафта" на загальну суму понад 7,7 млрд гривень.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Слідчі дії проводилися під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Дії зловмисників кваліфікуються за ч. 3 ст. 212 ("Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів"), ч. 5 ст. 191 ("Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем"), ч. 4 ст. 368 ("Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою") Кримінального кодексу", - повідомляє НАБУ.

Реклама:

Досудовим розслідуванням встановлено, що з березня по жовтень 2015 року службові особи низки підприємств, діючи за попередньою змовою спільно зі службовими особами ПАТ "Укрнафта" заволоділи майном вказаного ПАТ в особливо великому розмірі.

"За версією слідства, злочинний умисел полягав у наступному: після аукціонів, що відбувалися без забезпечення справедливої конкуренції, ПАТ "Укрнафта" реалізувало низці "підприємств-переможців" нафту та інші речовини відповідно до укладених з ними договорів за заниженою вартістю", - йдеться у повідомленні.

"У подальшому ПАТ "Укрнафта" було укладено додаткові угоди, якими відтерміновано оплату за раніше поставлену нафту на декілька років. Внаслідок таких дій до сьогодні розрахунок з ПАТ "Укрнафта" за поставлену продукцію так і не проведено, чим спричинено збитки державі в особливо великих розмірах - 7,744 млрд гривень", - повідомляє прес-служба.

Слідчі дії у вказаному кримінальному провадженні тривають.

Нагадаємо, минулого року НАБУ почало розслідування за фактом формування дебіторської заборгованості "Укрнафти" у розмірі 7,745 млрд гривень за договорами на продаж сирої нафти, укладеним за результатами аукціонів протягом березня-жовтня 2015 року.

Як повідомлялося, в липні "Укрнафта" подала в суд 6 позовних заяв з проханням зобов'язати ТОВ "Прикарпаттянафтотрейд", "Котлас", "Техтрейд груп", "Галнафта", "Гарант-УТН" погасити перед нафтовидобувною компанією заборгованість в загальній сумі 7,587 млрд гривень.

За даними ЗМІ, власниками зазначених в судових рішеннях компаній є офшори, які пов'язані з групою "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

Зокрема, вони фігурували в справі про виведення 1,8 млрд доларів з "Приватбанку" за фіктивними контрактами в 2014 році.

ПАТ "Укрнафта" - найбільша українська нафтовидобувна компанія. НАК "Нафтогаз України" належить 50% + 1 акція "Укрнафти", групі компаній "Приват" Ігоря Коломойського - близько 42% акцій.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: