НБУ: Платоспроможні банки зменшили заборгованість майже на 28 мільярдів

Вівторок, 14 лютого 2017, 10:49

Платоспроможні банки за 2016 рік зменшили заборгованість перед Нацбанком за кредитами рефінансування на 55%, за IV квартал – на 18%.

Про це йдеться в даних НБУ.

Загальний обсяг заборгованості на 1 січня 2017 року становив 22,99 млрд грн, в тому числі за основною сумою, без нарахованих відсотків – 22,57  млрд грн.

Як зазначається, за минулий рік загальна заборгованість платоспроможних банків перед НБУ скоротилась на 27,9 млрд грн, за четвертий квартал – на 5.06 млрд грн.

Реклама:

"Більшість банків, що мають стабілізаційні кредити або кредити на підтримку ліквідності, протягом четвертого кварталу зменшили свою заборгованість перед НБУ, один банк погасив її повністю, два банки – наростили", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що з середини 2015 року Національний банк не надає банкам стабілізаційні кредити, а використовує виключно монетарні інструменти підтримки ліквідності банків, терміни погашення яких не перевищують трьох місяців.

Банки отримують кредити рефінансування в результаті тендерів з підтримання ліквідності банків.

Усі банки, які на такий тендер подають заявки та надають високоліквідні застави (ОВДП, депозитні сертифікати, кошти в іноземній валюті), отримують кредит автоматично.

Високоліквідні застави роблять такі кредитибезризиковими.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: