"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні може з'явитися новий гравець на ринку нафтопродуктів - ЗМІ

Понеділок, 13 лютого 2017, 13:17

В Україні в найближчі тижні може з'явитися новий великий гравець на ринку нафтопродуктів.

Про це пише LIGA.net.

Як повідомляється, 6 лютого Міністерство економічного розвитку і торгівлі заборонило (з 18 березня цього року) імпорт зрідженого газу 16 великим українським компаніям і 8 фірмам-нерезидентам.

Таким чином, під санкціями виявилися компанії, які постачають в Україну близько 40% всього зрідженого газу (близько 400 тис тонн у 2016).

Реклама:

"МЕРТ видало укази на вимогу СБУ, яка підозрює низку компаній-трейдерів у фінансуванні тероризму. 8 лютого до санкцій приєдналася "Укрзалізниця". Адміністрація залізничного транспорту відправила телеграму, заборонивши експлуатацію 161 цистерни (з яких 5 порожніх) для зрідженого газу", - йдеться в матеріалі.

Накази МЕРТ №154 і 155 датуються 6 лютого, але публічними вони стали тільки 10 лютого, коли інформація з'явилася на офіційному сайті міністерства.

Першим наказом вводиться заборона на зовнішньоекономічну діяльність 16 українським компаніям - імпортерам палива. Другим - такі ж санкції застосовуються до фірм-нерезидентам, через які йдуть поставки ресурсу з Росії та Білорусі.

 

У списку опинилися компанії, які за підсумками минулого року завезли в Україну близько 400 тонн скрапленого газу, випливає з даних консалтингової компанії UPECO. Це 40% усього імпорту (1 млн тонн) і близько 29% всього ринку автогазу з урахуванням внутрішнього виробництва (1,4 млн тонн в 2016).

СБУ пояснює необхідність санкцій боротьбою з тероризмом.

"СБУ має підстави вважати, що грошові кошти, перераховані деякими імпортерами на адресу нерезидентів, частково використовуються для фінансування незаконних збройних формувань на території тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей", - йдеться в роз'ясненні МЕРТ, оприлюдненому 11 лютого.

Кримінальне провадження за статтею "фінансування тероризму" дійсно було відкрито СБУ проти цілої низки трейдерів ще 16 листопада минулого року.

В єдиному судовому реєстрі є кілька рішень судів, які стосуються арешту нафтопродуктів в рамках цієї справи.

Основні претензії СБУ стосуються того, що кошти за скраплений газ та інші нафтопродукти частково йдуть російським виробникам, а частково спрямовуються на фінансування бойовиків на окупованих територіях. Будь-які докази в рішеннях судів не наведено.

Раніше основною причиною блокування цих вагонів була перевірка якості палива. Це надумані причини, запевняє керівник компанії, чиї вагони зі зрідженим газом заблоковані в Харківській області.

Як пише видання, шість опитаних нафтотрейдерів вважають, що адміністративними заборонами ринок розчищається під нового великого гравця - по аналогії зі схемою роботи СЕПЕК Сергія Курченка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: