"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У 2016 році кібершахраї вкрали з карток українців 339 мільйонів

Четвер, 26 січня 2017, 20:43

Сума знятих кібершахраями коштів з електронних платіжних карток українців в 2016 році порівняно з 2015 роком збільшилася в 4 рази – до 339,13 мільйона гривень.

Про це повідомила на прес-конференції заступник директора Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олеся Данильченко, пише УНІАН.

"Сукупний дохід шахраїв в 2016 році збільшився в 4 рази – до 339,13 мільйона гривень. У 2015 році ця сума становила 84,36 мільйона гривень", – сказала вона. Данильченко зазначила, що найчастіше кіберзлочинці використовують такий вид шахрайства, як "вішинг" – дзвінки клієнтам банків з метою виманювання реквізитів платіжних карт, необхідних для проведення операцій без використання картки.

Реклама:

"Спостерігається загальна тенденція – "вишингу" суми втрат клієнтів банків завжди більше, ніж суми втрат від шахрайства в Інтернеті", – зазначила Данильченко.

Згідно з даними дослідження ЕМА, в 2016 році сума знятих кібершахраями коштів від незаконних операцій "вішинг" порівняно з 2015 роком зросла в 5 разів – до 275,45 мільйона гривень.

Крім того, сума втрат користувачів банківських карток від шахрайських операцій в Інтернеті за результатами 2016 року збільшилася в 2 рази – до 63,68 мільйона гривень.

Заступник директора асоціації ЕМА підкреслила, що сукупний дохід шахраїв зростає з кожним роком, і зазначила, що зусилля асоціації і кожного окремого банку не дадуть позитивного результату без боротьби з кіберзлочинністю.

Також, за її словами, в останні роки в Україні спостерігається зменшення кількості випадків компрометації даних банківських карт – розкриття реквізитів картки третіми особами з використанням різних методів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: