НБУ погіршив прогноз інфляції на 2017 рік через "мінімалку 3200"

Четвер, 26 січня 2017, 14:48

Національний банк погіршив прогноз інфляції на 2017 рік з 8% до 9,1% через підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень.

Про це йдеться у повідомленні регулятора.

"Прогноз інфляції на 2017 рік переглянуто з 8% до 9,1%. Насамперед - через підвищення мінімальної заробітної плати до 3200 гривень з початку року", - повідомляє прес-служба.

Як наголошується, це рішення уряду відобразиться на рівні інфляції як безпосередньо через збільшення споживчого попиту населення, переважно на продовольчі товари, і собівартості продукції, так і опосередковано через інфляційні очікування українців.

Реклама:

"Збільшення споживчого попиту та собівартості виробництва формуватиме додатковий тиск на основні компоненти інфляції у 2017 році: відповідно, базова інфляція зросте до 6,3%, а інфляція сирих продуктів - до 7%", - повідомляє прес-служба.

Крім того, прогнозують у НБУ, інфляція в річному вимірі буде залишатися високою впродовж перших трьох кварталів завдяки дії ефекту статистичної бази. Вона повернеться до однознакового рівня лише в четвертому кварталі 2017 року.

"Водночас Національний банк наразі не вважає за доцільне застосовувати інструменти монетарної політики для приведення прогнозу інфляції до 8%. Адже це могло б призвести до необґрунтованої волатильності ринкових процентних ставок та інфляції в майбутньому, а також загальмувати зростання економіки, яка виходить з кризи", - йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що прогноз інфляції на 2018 рік залишається без змін на рівні 6%.

Нагадаємо, правління Національного банку прийняло рішення залишити облікову ставку незмінною на рівні 14% річних.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: