Банкіри прогнозують поступове зниження кредитних ставок

Четвер, 26 січня 2017, 13:32

У Національному банку очікують поступового зниження кредитних ставок протягом 2017 року.

Про це заявив директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук на круглому столі, пише FinClub.

"Очікуємо, що процентні ставки будуть знижуватися, інфляція - сповільнюватися. У нас обережно-позитивні очікування на 2017 рік ", - заявив Ваврищук.

"В цілому ми очікуємо зниження кредитних ставок протягом цього року. Але це зниження буде дуже поступовим - близько 3-4% за рік - через все ще досить високі депозитні ставки", - зазначив член правління - директор з ризиків Банку Кредит Дніпро Олег Пахомов.

Реклама:

Крім того, за його словами, обмежена можливість видавати довгі позики пов'язана з короткою ліквідністю у банків.

"Хоча терміни розміщення депозитів населення поступово збільшуються, на сьогоднішній день вони все ще не перевищують 12 місяців", - сказав банкір.

Старший радник президента Альфа-банку Роман Шпек очікує, що в разі інфляції до 10% ставки за депозитами будуть не вище 14%. З огляду на, що премія банку за ризик становить 2 п.п., вартість фінансування бізнесу буде на рівні 16%.

"Якщо облікова ставка буде знижуватися, то ми вважаємо, що середня ставка по кредитах опуститься до 15-17% річних. Деякі банки вже зараз кредитують під 18-18,5%", - сказав голова правління банку "Глобус" Сергій Мамедов.

"Втім, деякі фактори зможуть загальмувати зниження ставок. Наприклад, вже зараз Нацбанк стурбований процентною політикою державних банків, які завищують вартість залучення коштів від клієнтів", - пише видання.

"Нас турбує процентна політика держбанків. Чому держбанки конкурують між собою, пропонуючи такі високі ставки?" - заявив Ваврищук.

Як відомо, наразі облікова ставка НБУ знаходиться на рівні 14% річних.

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики. 

Зниження кредитування фізосіб приводить до того, що зменшується платоспроможний попит на товари і послуги, що часто купуються в кредит. Відповідно, виробники і продавці утримуються від нарощування виробництва та підвищення цін через низький попит.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!