Фонд держмайна вирішив продати "Аграрний фонд" та ДПЗКУ

Понеділок, 16 січня 2017, 14:28

Фонд держмайна прийняв рішення про приватизацію ПАТ "Аграрний фонд" і ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (ДПЗКУ).

Згідно з повідомленням офіційного видання ФДМ "Відомості приватизації", первісна вартість основних засобів "Аграрного фонду" на 30 вересня 2016 року становила 7,4 млн грн, залишкова - 4,3 млн грн.

Первісна вартість основних засобів ДПЗКУ становила 981,9 млн грн, залишкова - 654,7 млн грн.

ПАТ "Аграрний фонд" створено навесні 2013 року постановою уряду. Його статутний капітал становить 5 млрд грн.

Попереднє керівництво Аграрного фонду, очолюване Олександром Кірюком, розмістило на рахунках Брокбізнесбанку понад 2 млрд грн, у Радикал банку - 300 млн грн. Проте через банкрутство цих фінансових установ гроші підприємству не повернено.

Спочатку ініціатором перетворення Аграрного фонду в ПАТ виступило Міністерство аграрної політики і продовольства, мотивуючи це можливістю фонду залучати небюджетні кошти та здійснювати інвестиційні проекти в аграрному секторі.

ДПЗКУ уряд України створив у серпні 2010 року. Держкорпорація в 2012 році домовилася з Експортно-імпортним банком Китаю про надання кредиту 1,5 млрд дол.., кошти якого планувалося використати на закупівлю зерна для їх експорту за торговими угодами з КНР.

Оператором із китайської сторони за цим контрактом, розрахованим на 15 років, виступила Китайська національна корпорація машинної промисловості та генеральних підрядів (ССЕС).

Передбачалося, що в майбутньому китайська сторона виділить ще 1,5 млрд дол. на проекти зрошування та розвитку зернової логістики.

Реклама:

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: