"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄС заборонив імпорт птиці з України

Вівторок, 6 грудня 2016, 14:36

Держспоживслужба України отримала офіційне повідомлення про заборону експорту до ЄС м'яса птиці та продуктів з неї з усієї території України в ЄС у зв'язку з реєстрацією високопатогенного пташиного грипу в Херсонській області.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили у відомстві.

Як наголошується, з метою відновлення експорту з інших областей України, вільних від грипу птиці, і введення регіоналізації, до ЄС передано докладну інформацію про заходи, вжиті для ліквідації захворювання.

У Держспоживслужбі додали також, що у зв'язку з виявленим у Херсонській області пташиним грипом введено заборону на поставки яєць з цієї області до Гонконгу.

Реклама:

Як наголосили у відомстві, у відповідності з міжнародними зобов'язаннями Україна поінформувала міжнародних торговельних партнерів про заходи, що вживаються з метою недопущення подальшого поширення захворювання, і направив відповідні звернення основним торговим партнерам про недопущення призупинення експорту продуктів птахівництва.

Як повідомлялося, в листопаді в особистих підсобних господарствах громадян в с. Новоолександрівка Каланчацького району Херсонської області була зареєстрована загибель птиці різних видів, дослідження проб біоматеріалу в середу встановило діагноз - пташиний грип.

Останні випадки пташиного грипу в Україні реєструвалися в 2008 році в АРК Крим (4 випадки). Каланчацький район безпосередньо межує з окупованою територією АРК, від Новоолександрівка до адмінкордону – менше 20 км.

У Держспоживслужбі нагадали, що до пташиного грипу сприйнятлива домашня, синантропна та дика перелітна птиця, основними переносниками є перелітні водоплавні птахи.

При виникненні захворювання встановлюються обмеження на експорт птахопродукції з країни, що разом із заходами із ліквідації хвороби завдає значних економічних збитків державі та виробникам.

Згідно з даними Держстату, експорт птиці з України в січні-вересні 2016 року здійснювався тільки в Європу і становив 2,37 тисяч тонн на 36,37 млн, зокрема курей – 2,19 тисяч тонн на 32,35 млн доларів.

Раніше Україна заборонила імпорт птиці з Угорщини, Болгарії та Австрії через випадки захворювання на високопатогенний грип та хворобу Ньюкасла.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!