"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Оточення нардепа від БПП розіграло чверть мільярда на вугілля для "Центренерго"

Вівторок, 6 грудня 2016, 14:09

Компанії з оточення народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Руслана Сольвара розіграли два тендери ПАТ "Центренерго" на перевезення імпортного вугілля з Південно-Африканської Республіки.

Про це йдеться у сюжеті Лесі Іванової в програмі "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Після тендеру фірма-переможець найняла свого ж конкурента по тендеру для виконання робіт.

Навесні цього року "Центренерго" провело тендер, на якому перемогло ТОВ "Екскомсервіс"і з якою було укладено три угоди на загальну суму 281 млн гривень.

Реклама:

Фірма повинна була вивантажити вугілля з корабля, допомогти з перевіркою якості, зважити, засипати у залізничні вагони, оформити документи й відправити вугілля "Центренерго". Розрахунки мали проводити відповідно до фактично наданого обсягу послуг.

Компанія "Екскомсервіс" з 2011 року належить Богдану Штонді, котрий раніше працював у ТОВ "Укрзернотранс-К" (оптова торгівля/транспортні послуги). Мажоритарним співзасновником цієї фірми був земляк Штонди – Руслан Сольвар.

 

У 2004 році Сольвар вийшов зі складу засновників, власниками фірми лишилися Олексій Мозговий (пізніше помічник Сольвара у ВРУ) та Артем Мініч.

На останнього в 2004-2008 також була переписана інша компанія Сольвара – ПП "Фреш Лайн" (транспортні послуги). А також зараз на Мініча записана фірма "Метрудтранс", яка тільки за 9 місяців цього року отримала від 44 лісгоспів підряди на 117 млн грн. на перевезення деревини.

Також Мініч є родичем Сольвара по лінії колишньої дружини - сестра останньої, Валентина, в дівоцтві Лучко, пізніше взяла прізвище Мініч.

Єдиним конкурентом "Екскомсервісу" тендері було ТОВ "Ордон Вест", яке на торгах представляв комерційний директор фірми - Василь Падалка.

Василь Сергійович Падалка також відомий як директор фірми ТОВ "Блок Баг Систем", яка прописана по вул.Кудрі 12. За цією адресою квартири, переформатовані під офіси пов’язаних з Сольваром фірм.

В квартирі №2 знаходиться ПП "Блок Баг Сістем" Андрія Мініча, а поруч в квартирі №12 знаходиться ТОВ "Блок Баг Сістем" Василя Падалки.

У жовтні 2016 "Екскомсервіс" виграв у "Центренерго" ще один аналогічний тендер на 268 млн гривень. Єдиним допущеним конкурентом на тоді було ПП "Фактор Груп-С". Раніше ця фірма називалася ПП "Блок Баг Сістем Плюс", а її першим директором був Микола Несвіцький, що раніше працював у фірмах Мініча.

Поки що за цим договором "Центренерго" коштів "Екскомсервісу" не перераховувало – як і за першим договором, розрахунок буде вестися по факту надання послуг. Термін дії договору – до кінця квітня 2017 року.

Сольвар не вказав у декларації ані житла, ані автомобілів,  заявивши, що мешкає у орендованій квартирі у місті Фастові. Натомість на матір та родичів депутата записана нерухомість у центрі Києва на десятки мільйонів гривень, а сам він контролює низку компаній.

В серпні керівником наглядової ради "Центренерго" був призначено Олександр Вiзiр, який на той момент займав посаду в.о. заступника директора директора Департаменту управлiння державними пiдприємствами та корпоративними правами держави – начальника Управлiння корпоративних прав держави ФДМУ.

Візір відомий як помічник народного депутата Ігоря Кононенка ("Блок Петра Порошенка"), давнього бізнес-партнера президента Петра Порошенка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: