"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд заарештував майно екс-заступника голови банку "Фінанси та Кредит"

Четвер, 22 грудня 2016, 17:05

Печерський районний суд заарештував майно колишнього заступника голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігоря Копертєхіна.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ГПУ, передають Українські Новини.

У квітні 2012 року голова правління банку Володимир Хливнюк повідомив помічнику депутата Костянтина Жеваго (був помічником з листопада 2007 по грудень 2012), заступника голови правління банку Ігоря Копертєхіна (був заступником з 11 лютого 2010), а також групі осіб про план, направлений на заволодіння майном банку.

Помічник депутата, діючи за дорученням від кіпрської компанії Nasterno Commercial Limited, уклав з Meinl Bank AG (Австрія) договір про відкриття кредитної лінії з лімітом в 50 млн доларів.

Реклама:

У свою чергу керівник банку "Фінанси та Кредит" в квітні 2012 року уклав від імені банку з Meinl Bank AG договір застави, за умовами якого "Фінанси та Кредит" виступає заставодавцем, а Meinl Bank AG - заставотримачем.

Згідно з умовами договору, заставотримач готовий за дорученням заставодавця відкрити для Nasterno Commercial Limited (позичальникові) кредитну лінію на суму 50 млн доларів.

Для забезпечення зобов'язань позичальника за договором "Фінанси та Кредит" зобов'язується надати в заставу своє право власності і залишки коштів на рахунку заставодержателя.

У свою чергу керівник українського банку не відобразив заставу коштів на кореспондентських рахунках Meinl Bank AG в обліку банку.

Крім того, в травні 2012 року він відкрив і зареєстрував у Національному банку коррахунок в Meinl Bank AG під приводом проведення розрахунків клієнтів банку та інших банківських операцій.

З липня 2012 по січень 2014 заступник голови правління банку "Фінанси і Кредит" підписував розпорядження про поповнення коррахунку банку, відкритого в Meinl Bank AG, шляхом перерахування коштів з кореспондентських рахунків Citibank NY і Deutschebank.

У травні 2013 року голова правління банку уклав з представниками Meinl Bank AG додаткову угоду про збільшення суми застави під кредитну лінію Nasterno Commercial Limited до 100 млн доларів.

У свою чергу помічник нардепа Жеваго в період з 25 червня по 21 вересня 2015 року, використовуючи рахунки Nasterno Commercial Limited, отримав шляхом перерахування на рахунок підприємства 53,763 млн доларів.

Ці кошти були надані Meinl Bank AG під кредитну лінію за договором застави, укладеного між Meinl Bank AG і банком "Фінанси та Кредит".

29 вересня Meinl Bank AG списав з кореспондентського рахунку банку "Фінанси та Кредит" кошти на суму 763,3 тис. доларів за невиконання умов укладеного між Nasterno Commercial Limited і Meinl Bank AG кредитного договору.

Таким чином, заступник голови правління банку підозрюється в заволодінні за попередньою змовою з групою осіб чужим майном в особливо великих розмірах.

29 листопада Печерський районний суд вирішив заарештувати майно екс-заступник голови правління банку Ігоря Копертєхіна.

Арешт накладено на гараж, нежитлове приміщення площею 67,4 кв. м, квартиру площею 98,2 кв. м і автомобіль марки Toyota Land Cruiser 2008 року випуску.

Як повідомлялося, 17 вересня 2015 року НБУ визнав неплатоспроможним банк "Фінанси та Кредит". Основним бенефіціаром "Фінанси та Кредит" є Костянтин Жеваго.

17 грудня 2015 року Національний банк вирішив ліквідувати неплатоспроможний банк "Фінанси та Кредит".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: