Курченко взявся за операції з вугіллям

Четвер, 1 грудня 2016, 15:29

Олігарх-втікач Сергій Курченко почав займатися торгівлею вугілля з окупованих територій Луганської області.

Про це в статті на ЕП пише Дмитро Рясний.

За даними джерел ЕП, нещодавно під контроль Курченка перейшло ДП "Антрацит", розташоване в однойменному місті Луганської області.

За словами бізнесмена з вугільного сектора, прихід засновника СЄПЕК на це вугільне об'єднання ознаменувався призначенням на пост генерального директора держпідприємства Олександра Єрмакова.

Реклама:

"До приходу Єрмакова "Антрацит" де-факто контролювався представниками "ЛНР" і тандемом бізнесменів Юрієм Іванюшенком і його "правою рукою" Іваном Аврамовим. Від команди сепаратистів був Геннадій Дмітров, який до цього був гендиректором ДП, від пари Іванющенко-Аврамов - Сергій Шаповал, який займає крісло комерційного директора "Антрацита", - йдеться в статті.

За даними автора, в 2015 році вони налагодили поставки вугілля на державне "Центренерго" за тарифом 1 320 грн за тонну. У свою чергу, собівартість видобутку на "Антрациті" ледь перевищувала 600 грн за тонну.

Крім того, основна частина грошей, отриманих від енергогенеруючої компанії, осідала в "ЛНР".

За словами співрозмовника в СБУ, під керуванням цього менеджера "Антрацит" вже почав зміщати акцент в постачанні вугілля з українських контрагентів на російських.

Зараз команда Курченка нібито робить основну ставку на збут вугілля Новочеркаській ТЕС в Ростовській області, яка опосередковано належить російському "Газпрому", пише автор.

"Багато в чому рішення Курченка відмовитися від поставок антрациту на територію України, не зайняту окупантами, вимушене. Співпрацю з "Центренерго" довелося згорнути через кримінальну справу, порушену СБУ за фактом фінансування тероризму, тобто "ЛНР", - йдеться в статті.

Зараз команда олігарха підбирається до другого великому об'єднання окупованої луганщини - ДП "Донбасантрацит", яке до війни контролював Ігор Єфремов, син голови Луганської обласної організації ПР Олександра Єфремова.

"Точка відліку в процесі переходу "Донбасантрациту" під управління Курченка почнеться за звільнення нинішнього генерального директора держпідприємства Юрія Башкатова, призначеного в 2015 році за квотою "керівництва" "ЛНР", - підсумував автор.

Детальніше читайте у статті "З нафти у вугілля. Курченко повертається".

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: