Кутовий: Власники паїв повинні самі визначитися, що з ними робити

Вівторок, 25 жовтня 2016, 15:44

Міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий упевнений в тому, що власники земельних паїв повинні самі визначитися, що робити зі своєю власністю.

Про це він заявив під час свого виступу на телеканалі ICTV в програмі "Свобода слова", повідомляє прес-служба відомства.

"Я вважаю, що абсолютним правом людей, які володіють на сьогоднішній день землею, є право визначитися, що вони з нею хочуть робити. А завдання держави в цій ситуації - забезпечити механізми, що дозволяють не виявитися обдуреними в цьому процесі", - сказав Кутовий.

За словами міністра, "земельне" питання зараз дуже політизоване.

Реклама:

"Якщо виділити три найбільш напружені моменти, на яких сьогодні можна підвищувати градус в парламенті, то "земельне" питання - одне з них", - зазначає Кутовий.

Як повідомив міністр, позиція Мінагрополітики полягає не в тому, щоб зняти мораторій на продаж землі, а в тому, щоб максимально наблизитися до цього кроку.

Міністр переконаний, що питання зняття мораторію має визріти в парламенті і повинно голосуватися абсолютною більшістю голосів.

Першими кроками, на його переконання, має бути робота з правами оренди.

За його словами, сьогодні права оренди фактично продаються, вони продаються через продаж корпоративних прав підприємств. Але малим гравцям така можливість недоступна.

"Ми як раз фактично виходили на фінальну версію закону, коли парламент вирішив трошки швидше просунутися і випередив нас своїм рішенням щодо мораторію, але, я думаю, що рішення можна буде знайти", - переконаний Кутовий.

Нагадаємо, 6 жовтня Верховна рада прийняла в цілому законопроект щодо продовження мораторія на продаж сільськогосподарських земель до 1 січня 2018 року.

Як відомо, вимога про прийняття закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" міститься в меморандумі, який Україна напередодні підписала з МВФ.

Вимогу відкрити ринок землі озвучив також президент Петро Порошенко, виступаючи на початку вересня в парламенті. Він заявив, що відсутність відкритого ринку землі стримує приплив інвестицій в аграрний сектор, який є одним з головних постачальників валюти в країну.

У листопаді 2015 року Верховна Рада 309 голосами продовжила мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до 1 січня 2017 року. При цьому депутати прийняли зобов'язання розробити законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення до 1 березня 2016 року.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: