Суд дозволив НБУ продати екс-актив Курченка - ЗМІ

П'ятниця, 21 жовтня 2016, 09:44

19 жовтня Господарський суд Києва зняв арешт з Херсонського нафтоперевалочного комплексу, який номінально належить компаніям бізнесмена Сергія Курченка.

Про це пише liga.net.

Як повідомляється, суд задовольнив позов Нацбанку України, у якого комплекс знаходиться в заставі з 2013 року.

Нагадаємо, компанія "СЄПЕК" Сергія Курченка придбала Херсонську нафтоперевалку в листопаді 2013 року у групи "Інфокс" екс-міністра екології та природних ресурсів Миколи Злочевського.

Реклама:

Потужності комплексу дозволяли перевалювати близько 1 млн тонн палива на рік і приймати танкери дедвейтом до 10 тис тонн.

Після Революції і втечі Курченка з країни активи Херсонської нафтогавані і нафтопродукти були арештовані в рамках кримінальної справи.

У вересні 2014 року рішенням Приморського районного суду Одеси Херсонський комплекс був переданий в управління державного "Підприємства по забезпеченню нафтопродуктами".

На той час майновий комплекс вже знаходився в заставі Національного банку, пише видання.

У 2013 році НБУ видав  "Реал банку" Кукрченка кредит в розмірі 787 млн грн. Запорукою став перевалочний комплекс і нафтобаза ТОВ "Всеукраїнський промисловий союз" (номінальний власник активу).

Позичальник кредит не погасив, в березні 2014 року "Реал банк" був визнаний неплатоспроможним. І в подальшому суди визнали за НБУ право власності Херсонської перевалки.

В кінці 2014 року Херсонська перевалка відновила роботу під керуванням державного підприємтва.

На той час це держпідприємство виявилося в сфері впливу підприємця Сергія Тищенка. Заступником голови ДП працював Олександр Горбунов, який 15 років працював на різних посадах в групі "Фактор", що належить тому ж Тищенку. Після переходу Херсонської перевалки в управління ДП поставляти нафтопродукти через цей термінал початку компанія "Укройлпродукт", що належить Тищенку.

Зараз Горбунов очолює інше державне підприємство "Укртранснафтопродукт",  під управлінням якого перебуває ще один актив Курченка - Одеський НПЗ.

В середині 2015 року Міненерго змінила керівництво ДП. Підприємство очолив Аркадій Бородкін, колишній співробітник "ТНК-ВР Коммерс" і глава оператора нафтоперевалочного терміналу в порту Ізмаїл.

За підсумками 2015 року Херсонська гавань відвантажила рекордні за кілька років 160 тис тон нафтопродуктів. Послугами перевалки користувалися такі великі трейдери, як "Інтергал", "Ромпетрол", WOG та інші компанії. Зростання морських поставок було пов'язане з неодноразовим припиненням імпорту російського ДТ залізничним транспортом.

НБУ задумав реалізувати Херсонську перевалку на початку 2016 року.

Для організації конкурсу регулятору необхідно було вивести майно з-під арешту, який наклала Національна поліція. Перший позов НБУ подав в березні цього року. Тільки через півроку справу було передано до Господарського суду Києва, який 19 жовтня задовольнив вимоги фінансового регулятора. Арешт з майнового комплексу ХНПК повністю знятий.

"Нафтоперевалки - це запорука у третіх осіб, якщо ми її отримаємо, ми відразу самі її можемо виставити на продаж", - заявила глава НБУ Валерія Гонтарева в інтерв'ю "Економічній правді". - Це досить знаковий об'єкт, на який є попит".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: