Рада ухвалила закон про НКРЕ. Президент збереже свій вплив

Четвер, 22 вересня 2016, 12:39

У четвер Верховна рада проголосувала в другому читанні та в цілому закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

За відповідне рішення проголосували 250 народних депутатів.

Згідно з проектом закону, члени НКРЕ затверджуються президентом на підставі рішення Номінаційної комісії.

Номінаційна комісія складається з п'ятьох членів, двох повинен визначати президент, ще двох - Верховна Рада (по одному від комітетів ПЕК і ЖКГ) і одного - Кабмін (за поданням міністра енергетики).

Реклама:

Як писав у колонці на ЕП народний депутат Олександр Рябчин, при такій формулі більшість в Номінаційній комісії буде саме у президента.

До складу регулятора будуть входити сім членів, у тому числі голова. Вони будуть призначатися на 6 років без права обіймати посаду більше 2 строків.

Голова НКРЕ обирається членами Регулятора шляхом таємного голосування. Він переобирається кожні два роки після дня затвердження першого складу Нацкомісії.

У прикінцевих положеннях зазначається, що відносно чинного глави і членів НКРЕ президентом застосовується ротація, згідно з якою члени регулятора підлягають звільненню у три етапи.

Перших 3 членів повинні змінити не пізніше 6 місяців з моменту вступу в силу закону, ще двох - не пізніше 12 місяців, інших - не пізніше ніж через 18 місяців.

"Фінансування регулятора здійснюється за рахунок надходження до спеціального фонду держбюджету внесків на регулювання, які сплачуються суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг", - йдеться у документі.

Народний депутат від БПП Мустафа Найєм на своїй сторінці в Facebook повідомив, що фракція "Батьківщина" провалила поправку до законопроекту про НКРЕ, яким регулювався принцип і терміни ротації складу діючої комісії. (Поправка №186 до законопроекту 2966-д).

"Таким чином, Юлія Тимошенко власноруч продовжила контроль Петра Порошенка над енергорегулятором. І як наслідок - збереження енергетичних монополій, тарифи на тепло і газ", - написав він.

Нагадаємо, у середу Комітет з питань ПЕК проголосував поправки про ротацію протягом 1,5 року членів НКРЕ.

Згідно з цією поправкою голову регулятора Дмитра Вовка, який до призначення на посаду працював менеджером кондитерської корпорації Roshen, неможливо буде звільнити ще 1,5 роки.

Напередодні посли країн Великої Вісімки закликали Україну прийняти закон про НКРЕ, наполягаючи на його незалежному статусі.

Докладніше про законопроект про НКРЕКП читайте у колонці експерта з енергетики Андрія Зінченко для ЕП.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: