"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Власник збанкрутілого банку "Михайлівський" втік за кордон

Середа, 21 вересня 2016, 18:47

Прокуратура Києва розраховує залучити до відповідальності власника мережі з продажу побутової техніки та електроніки "Ельдорадо" і ТОЦ Gulliver Віктора Поліщука за банкрутство банку "Михайлівський", в якому він раніше володів 92,501% статутного капіталу.

Про це повідомив перший заступник прокурора Києва Павло Кононенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Забрав свої залоги (з банку" Михайлівський ") і втік за кордон ... Шанс (притягнути до відповідальності Поліщука) є", - сказав він в ході засідання комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності у вівторок.

Перший заступник прокурора Києва також повідомив, що у цій справі вже заарештовано колишнього голову правління банку "Михайлівський" Ігоря Дорошенко і колишнього директора "Інвестиційно-розрахункового центра" Михайла Канюка, а заступник глави правління банку Денис Панфілов - в розшуку.

Реклама:

Кононенко також допустив, що куратор Нацбанку, який працював у банку з грудня 2015 року міг знати про незаконні операції, але визнав, що його діяльність ще не досліджена.

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Андрій Оленчик в ході засідання заявив, що шахрайська схема, за якою працював з вкладниками банк "Михайлівський", до сих пір застосовується в ряді інших банків, про що Фонд гарантування вже повідомив відповідним органам влади.

"Насправді на ринку такі схеми є і в інших банках і ми зараз про це інформуємо відповідні державні служби та сподіваємося що ці схеми будуть прикриті і не повториться більше трагедія цих 14 тис людей", - сказав він.

"У людей гроші були вкрадені ... Класичний механізм, для цих 14 тис осіб, передбачений законом про систему гарантування вкладів, в даній ситуації застосувати неможливо", - додав Оленчик.

За його словами, президент доручив створити робочу міжвідомчу групу з вирішення проблеми з вкладниками банку "Михайлівський", але її формування все ще не завершено.

Глава підкомітету з питань цінних паперів, фондового ринку, діяльності рейтингових агентств і електронної комерції Павло Різаненко в ході засідання зазначив, що Нацбанк частково несе відповідальність за те, що трапилося і наголосив на важливості доведення розслідування даної справи до конфіскації майна Поліщука.

"Історія успіху пана Поліщука як банкіра в тому, що його за руку по Фонду гарантування і Нацбанку водив Макар Пасенюк, всі знають - з компанії ICU. І переконував усіх, що це діюча ефективна бізнес-модель ... допереконував до збитків держави на 2 млрд грн", - сказав він.

У відповідь на слова Різаненко і щоб уникнути домислів і спекуляцій, група ICU повідомила агентству "Інтерфакс-Україна", що в 2014 році виступала фінансовим консультантом банку "Михайлівський" щодо придбання ним українського банку з іноземним капіталом і частки в капіталі банку з українським капіталом у одного або декількох акціонерів, однак жоден з банків не був придбаний.

В рамках роботи за цим контрактом керуючий партнер ICU Пасенюк брав участь у робочій зустрічі з представниками НБУ і Банку "Михайлівський", на якій обговорювалися питання про попереднє погодження одного з вищеназваних придбань, а також бізнес-модель банку в сфері споживчого кредитування та кредитних карт після можливого злиття, уточнили в групі.

"Крім участі у вищезгаданій робочій зустрічі, ні Пасенюк, ні будь-хто з працівників не були ініціаторами або учасниками зустрічей між Поліщуком і представниками НБУ або інших державних органів та установ України. Строк договору про надання консультаційних послуг закінчився в 2014 році. Група ICU ніколи не виступала фінансовим радником особисто Поліщука", - підкреслили в ICU.

Як повідомлялося, керуючий партнер інвестгрупи ICU Макар Пасенюк був радником президента України Петра Порошенка при передачі в незалежний "сліпий" траст (blind trust) Rothschild Trust активів, які належать главі держави. До призначення головою Нацбанку України Валерія Гонтарєва була співвласницею і главою ради директорів групи "Інвестиційний капітал Україна" (ICU).

У рейтингу 100 найбагатших української редакції Forbes Віктор Поліщук за підсумками 2015 року обійняв 67 місце: за оцінками видання, понад 100 тис кв. м орендних площ могли принести йому річний дохід у розмірі 325-390 млн грн, тоді як мережа магазинів "Ельдорадо" за 2015 рік згенерувала більше 6 млрд грн виручки.

НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним 23 травня 2016 року і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року присвоїв фінустанові статус проблемного в зв'язку з ризиковою діяльністю. Незважаючи на це, 20 травня 2016 року банк провів операції, за підсумками яких навантаження на Фонд гарантування зросло з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

При цьому Поліщук 19 травня продав свою контролюючу 92,501% частку в ТОВ "Екосіпан", якому належить 100% банку "Михайлівський", групі інвесторів-фізичних осіб, жоден з яких не отримав більше 10%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: