"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кубів розповів, чому "Укртрансгаз" передали в управління МЕРТ

П'ятниця, 16 вересня 2016, 17:04

Передача "Укртрансгазу" в управління Міністерства економічного розвитку і торгівлі пов'язана з виконанням Третього енергетичного блоку.

Про це повідомив перший віце-прем'єр - глава МЕРТ Степан Кубів в п'ятницю на брифінгу у Львові, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми виконуємо договір Третього енергетичного блоку з розширення повноважень структур і виконання диверсифікації ризиків. Це по-перше. Друга позиція, закладена в цьому наказі МЕРТ, будується на виконанні незалежності впливів оператора на господарську діяльність підприємств. Це три позиції, які вимагають цього рішення" , - сказав він.

За словами Кубіва, напередодні він спілкувався з представниками ЄБРР та юридичними службами.

Реклама:

"Я спілкувався з представниками ЄБРР вчора і з юридичними службами. Це реформа, яка буде проходити не так просто, як її хочуть виставити ті, хто намагається її заблокувати... Цей процес не буде вирішений протягом одного дня або одного рішення. Є зобов'язання, є державна політика", - сказав глава МЕРТ.

Він також додав, що "Нафтогаз України" як структура протягом усього періоду її створення "не носила характеру відкритості та прозорості, а носила характер корупційності".

За його словами, його позиція як міністра і позиція всього блоку складається з трьох пунктів.

"Перше - ми повинні виконати зобов'язання Третього енергетичного блоку. Друге - ми повинні чітко розділити розмежування оператора як діяльності і ведення господарської діяльності. І третє - все це потрібно робити публічно, прозоро і однозначно", - підкреслив Кубів.

Як повідомлялося, МЕРТ, не повідомивши керівництво НАК "Нафтогаз України" своїм наказом від 7 вересня оновив статут "Нафтогазу", перебравши на себе функції з управління "Укртрансгазом", тоді як раніше це входило в компетенцію правління "Нафтогазу".

За інформацією прес-служби НАК, така зміна статуту поставила під загрозу укладення "Нафтогазом" кредитної угоди з залученням Світового банку (СБ) на суму 500 млн дол і є порушенням умов за кредитною угодою з ЄБРР і потенційним дефолтом по заборгованості, гарантованої державою.

Ці дії вже викликали занепокоєння Європейського банку реконструкції та розвитку.

Крім того колишній міністр економіки України Айварас Абромавичус заявив, що рішення МЕРТ суперечить реформам, узгодженим з європейськими партнерами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!