Україна домовилася з Westinghouse про будівництво заводу ядерного палива

Четвер, 4 серпня 2016, 13:42

Україна домовилася з Westinghouse про збільшення поставок і будівництво в майбутньому на території країни заводу з виробництва ядерного палива.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми домовилися про диверсифікацію поставок майже на половину атомних блоків, про будівництво заводу ядерного палива на території України", - сказав він на прес-конференції в четвер.

Міністр уточнив, що такі домовленості були досягнуті під час його нещодавньої поїздки в США.

Реклама:

Насалик нагадав, що в даний час РФ забезпечує поставки майже 95% ядерного палива для українських АЕС.

Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС "Енергоатом" спільно Westinghouse у 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року.

В даний час ядерне паливо Westinghouse експлуатується на блоці №3 Южно-Української АЕС і блоці №5 Запорізької АЕС. На грудень 2016 року заплановано завантаження ТВЗ-WR в блок №2 Южно-Української АЕС.

Westinghouse в кінці квітня 2016 року оголосила про розширення свого підприємства з випуску ядерного палива в Вестеросі (Швеція) для забезпечення зростаючих поставок для реакторів російського дизайну ВВЕР-1000 в Україні та інші країни Східної Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: