"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Промінвестбанк" хоче купити угорська OTP Group - ЗМІ

Четвер, 4 серпня 2016, 09:56

Претендентом на покупку української "дочки" "Внєшекономбанку" - "Промінвестбанку" - є угорська OTP Group, яка також має банк в Україні.

Про це пише "Комерсант".

Як припустили співрозмовники видання, банк може бути проданий з коефіцієнтом всього 0,2-0,3 до капіталу. Це взаємовигідна угода для сторін, впевнені експерти: ВЕБ може оперативно позбутися українського активу, як припускає його стратегія, а OTP Group - недорого розширити свою присутність в Україні.

У середу голова "Внєшекономбанку" Сергій Горьков офіційно заявив, що є претендент на покупку української "дочки" держкорпорації - "Промінвестбанку", відмовившись назвати потенційного покупця.

Реклама:

Як розповіли три джерела, мова йде про угорську OTP Group, якій в Україні належить ОТП-банк.

За даними співрозмовників видання, OTP Group вже провела due diligence Промінвестбанку і переговори з ВЕБом знаходяться на просунутій стадії.

OTP Group володіє найбільшим угорським комерційним банком OTP Bank, на який припадає 25,6% ринку Угорщини.

Крім того, OTP Group має дочірні банки в Росії, Сербії, Хорватії, Словенії, Болгарії, Словаччини, Чорногорії та Румунії.

Згідно із обговорюваною стратегією ВЕБу, Промінвестбанк передбачається вивести з його складу разом з іншими "дочками" (маються на увазі білоруський БелВЕБ, "ВЕБ Азія" російські Связь-банк, "Глобекс", "ВЕБ Інновації").

Як повідомлялося, збиток Промінвестбанку (Київ) в січні-червні 2016 року становив 3,047 млрд гривень, що в 2,5 раза менше, ніж за аналогічний період 2015 року (7,749 млрд гривень).

Згідно з проміжною звітністю банку за міжнародними стандартами фінансової звітності, його збиток у другому кварталі скоротився в 6,4 раза порівняно з квітнем-червнем минулого року - до 666,5 млн гривень.

Сукупні активи за півроку знизилися на 15,6% - до 35,144 млрд гривень, зокрема кредити клієнтів - на 13,4%, до 27,592 млрд гривень.

Сукупні зобов'язання банку за вказаний період зменшилися на 46,6% - до 28,804 млрд гривень.

Статутний капітал банку за перше півріччя зріс більш ніж удвічі - до 39,01 млрд гривень, сукупний власний капітал становив 6,34 млрд гривень.

Промінвестбанк заснований у 1992 році. Його найбільшим акціонером на 30 червня 2016 року залишався "Внєшекономбанк" (РФ, 99,7%).

Згідно з даними Нацбанку, на 1 квітня 2016 року за розміром чистих активів (39,289 млрд грн) ПІБ займав 11-те місце серед 109 банків, що діяли в країні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: