Суд скасував наказ про нарахування "Укрнафті" пені 90,5 мільйона гривень

Понеділок, 29 серпня 2016, 10:15

Київський апеляційний адмінсуд визнав протиправним і скасував наказ Мінекономіки, яким відомство нарахувало "Укрнафті" 90,452 млн гривень пені за несвоєчасну оплату в держбюджет дивідендів за 2014 рік у розмірі 632,3 млн гривень.

Про це йдеться в постанові суду апеляційної інстанції від 22 серпня, оприлюдненій в Єдиному держреєстрі судових рішень, передають Українські Новини.

При нарахуванні пені міністерство посилалося на абзац 5 ч. 5 ст. 11 закону "Про управління підприємствами державної власності", в якому зазначено, що господарські товариства, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, сплачують до державного бюджету дивіденди в термін не пізніше 1 липня року, наступного за звітним.

Суд прийшов до висновку, що "Укрнафта" не підпадає під дії цієї норми закону, оскільки в її УФ немає частки держави.

Реклама:

Рішення про сплату дивідендів компанією було прийнято на загальних зборах акціонерів 22 липня 2015 року.

За результатами зборів акціонерів 22 липня, виплата повинна бути здійснена до 3 жовтня 2015 року.

2 жовтня "Укрнафта" завершила в повному обсязі виконання зобов'язань по виплаті дивідендів за 2014 року перед НАК "Нафтогаз України", перерахувавши до держбюджету всіх передбачених рішенням зборів акціонерів 632,3 млн гривень.

Відповідно, суд прийшов до висновку, що дивіденди за 2014 "Укрнафта" сплатила вчасно, тому підстави для нарахування пені відсутні.

Як повідомлялося, наказом Мінекономіки від 29 січня 2016 "Укрнафті" також була нарахована пеня в розмірі 1,5 млрд гривень за несвоєчасну сплату до державного бюджету дивідендів за 2011-2013 роки.

17 червня Окружний адмінсуд відхилив позов "Укрнафти" і залишив цей наказ в силі, а 8 серпня Київський апеляційний адміністративний суд призупинив провадження в даній справі.

50% + 1 акція "Укрнафти" належить державі в особі Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", за 13,6% - компаніям Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited і 12,9% - Bordo Management Limited.

9,9% акцій компанії належать іншим акціонерам.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: