"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

76,9% держпідприємств порушують закон щодо використання публічних коштів

Четвер, 11 серпня 2016, 19:40

Темпи реєстрації державних підприємств на Порталі використання публічних коштів, що створений саме для того аби контролювати їх цільове використання,залишаються вкрай незадовільними.

Про це йдеться у дослідженні "Індекс непрозорості державних підприємств".

Як зазначається, у травні 2016 року зареєструвалося лише 57 державних установ, у червні 52, у липні 68. Згідно дослідження – це 76,9% державних підприємств, які порушують положення закону "Про відкритість використання публічних коштів".

"Серед таких компаній  такі крупні підприємства, як "Турбоатом", Одеський припортовий завод, Міжнародний аеропорт "Бориспіль", Концерн "Укрспирт", Будівельна компанія "Укрбуд",Запорізький титано-магнієвий комбінат,  Чорнобильська АЕС, Завод "Маяк", "Завод ім. Малишева", Укркосмос, Надра України та Хліб України", — розповідають ініціатори проекту сайт "Ціна держави" та ГО "Громадянське суспільство онлайн".

Реклама:

Найбільше непідзвітних державних підприємств належить Державному агентству лісових ресурсів — 221 (при цьому 107 підпорядкованих агентству підприємств зареєструвалися).

"Найбільшими порушниками закону "Про відкритість використання публічних коштів" можна вважати Національну академію наук й Міністерство економічного розвитку - у їхньому підпорядкуванні знаходиться близько 200 державних підприємств, 92-94% з яких не зареєструвалися на порталі використання публічних коштів", - йдеться у звіті.

До крупних порушників також належать Фонд державного майна (94%), Укроборонпром (95%) та Міністерство оборони (98%).

Серед зареєстрованих на spending.gov.ua у травні-липні 2016 року, найбільше число державних підприємств було підпорядковано Міністерству енергетики та вугільної промисловості (41) та Міністерству аграрної політики (31).

На сьогодні повністю зареєстровані усі державні підприємства лише у 8 з майже сотні державних установ: в їх числі Верховний суд, Державна інспекція з ядерного регулювання, Національний банк України та Пенсійний фонд.

Як зазначається, успіх пояснюється тим, що в їхньому підпорядкуванні знаходиться лише одне чи два державних підприємства.

"Водночас, майже 30 державних установ, які також мають у своєму підпорядкуванні до двох державних підприємств і могли би легко виконати вимоги закону, не поспішають цього робити", - пояснюють автори звіту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!