"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ГПУ: суд знову дав шанс будувати "Межигір’я-2" на Жуковому острові

Середа, 10 серпня 2016, 17:04

Вищий господарський суд України скасував судові рішення щодо оскарження рішення Київської міськради про передачу 75 га земель під забудову так званого "Межигір’я-2".

Про це повідомляє Генеральна прокуратура.

ГПУ нагадує, що оскаржила "протиправне рішення Київської міської ради", за яким у 2007 році обслуговуючому кооперативу передано майже 75 га земель вартістю понад 126 млн грн у Голосіївському районі Києва в районі Столичного шосе.

"Зазначеному кооперативу, який не відповідає вимогам закону щодо створення житлово-будівельних кооперативів, без проведення земельних торгів та без будь-якої оплати передано для забудови цінні столичні землі, які в подальшому ним відчужено на користь інших комерційних структур", – заявляє ГПУ.

Реклама:

"Крім того, більша частина з цих земель розташована в межах об’єкта природно-заповідного фонду – ландшафтного заказника "Острів Жуків", де знаходиться так зване "Межигір’я-2", будівництво якого пов’язують з одним із колишніх народних депутатів від "Партії регіонів". Відповідно, забудова зазначених земель житловими будинками загрожує фактичним знищенням заповідника", – додає відомство.

Попри те, що суди двічі погоджувалися з обґрунтованістю позовних вимог прокуратури, вищі судові інстанції направляли справу на новий розгляд, наголошує ГПУ.

Зокрема, 27 липня 2016 року Вищий госпсуд України поновив кооперативу термін на касаційне оскарження судового рішення, з часу ухвали якого минуло понад 4 місяці.

При цьому суд визнав обґрунтованими доводи кооперативу, що повний текст постанови апеляційного госпсуду ним було отримано в порядку, визначеному законом "Про доступ до судових рішень", окрім того, скаржник не мав змоги відразу сплатити весь розмір судового збору, йому знадобився час для оформлення касаційної скарги.

"Однак указані обставини згідно з чинним законодавством не можуть вважатися підставою для поновлення пропущеного строку на оскарження", – зазначає ГПУ.

Крім того, за словами представників Генпрокуратури, Вищий господарський суд України проявив "безпрецедентну оперативність" і вже 9 серпня розглянув справу.

У судовому розгляді прокурор ГПУ відстоював обґрунтованість доводів позову, заявляв клопотання про відвід суддів, надав мотивовані заперечення на касаційну скаргу.

Попри це суд касаційної інстанції вчергове скасував судові рішення, а справу передав на новий розгляд до суду першої інстанції, інформує відомство.

Жуків острів – місцевість у Голосіївському районі Києва, на правому березі Дніпра, між місцевістю Коник на Корчуватому і островом Водників.

На скандальних сесіях 22 серпня та 1 жовтня 2007 Київська міська рада скоротила площу заказника у 9 разів, з 1 794 га до 196,36 га.

Всю вилучену з заказника територію розподілили між двома десятками товариств-забудовників. Одну з ділянок отримало ТОВ "АВ-Медгруп", яке пов'язували з "регіоналом" Олександром Прогнімаком, тоді – головою Держуправління охорони навколишнього природного середовища у Києві.

Також серед отримувачів ділянки для забудови в заповідній зоні значились імена Дмитра Фірташа та депутата Київради Олександра Богатирьова – сина Раїси Богатирьової (ПР).

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: