НБУ змінив підхід до оцінки банками кредитного ризику

Вівторок, 5 липня 2016, 10:51

Правління Національного банку України  затвердило "Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями".

Про це йдеться у постанові НБУ № 351 від 30 червня 2016 року, передає прес-служба регулятора.

"Мета нового положення - забезпечити повну та своєчасну оцінку банками величини кредитного ризику, що сприятиме коректному розрахунку їх капіталу та, в кінцевому результаті, посилить фінансову стійкість банківського сектора", - повідомляє НБУ.

"Діагностичне обстеження найбільших 20 банків засвідчило, що фінустанови часто переоцінювали фінансову спроможність позичальників і зволікали з визнанням активів проблемними", - зазначила заступник Голови Національного банку України Катерина Рожкова.

Реклама:

"Після вступу у дію нового положення ця практика піде у минуле. Кредитні ризики банків мають визнаватися вчасно та у повному обсязі. Лише у такому разі ми матимемо реальну картину рівня капіталізації банківського сектору", - додала вона.

Як наголошується, документ запроваджує вдосконалені підходи до оцінки очікуваних втрат від кредитного ризику та ґрунтується на Базельських принципах банківського нагляду.

"Важливою особливістю нового положення є поєднання чітких деталізованих правил та загальних принципів оцінки кредитного ризику, що передбачає можливість використання обґрунтованого судження як банку, так і регулятора. В результаті, банки не зможуть не визнавати низьку якість активів посилаючись на формальні правила", - йдеться у повідомленні.

"Впровадження нового положення практично унеможливить кредитування банками фінансово неспроможних підприємств та придбання цінних паперів неякісних емітентів, що було загальнопоширеною практикою у минулому", - пояснив директор Департаменту фінансової стабільності Національного банку Віталій Ваврищук.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!