В Україні стартує Blockchain-аукціон

Понеділок, 4 липня 2016, 09:04

Команда Фонду інновацій та розвитку на чолі з Георгієм Вашадзе (соратник Міхеїла Саакашвілі) готується до проведення першого в світі Blockchain-аукціону.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ".

Як повідомляється, учасники групи, яка брала участь у створенні системи електронних держзакупівель Prozorro, підготували до комерційного запуску новий проект - децентралізовану електронну систему аукціонів держмайна e-Auction 3.0.

Її особливість в тому, що вона базується на технології Blockchain. На цій же основі також працює криптовалюта Bitcoin.

Реклама:

Ідея створити e-Auction 3.0 з'явилася після успіху Prozorro, яка заощадила державі 1,4 млрд грн.

До фонду підключилася харківська IT-компанія Distributed Labs. Вона на волонтерських засадах допомогла з написанням ядра і протоколу Blockchain-аукціону. А хмарне рішення для тестів зберігання і обробки даних надав Microsoft Azure.

Як пише видання, в березні 2016 року в Києві було підписано меморандум щодо імплементації системи децентралізованих онлайн-аукціонів з державними структурами на муніципальних і обласних рівнях.

Підписи під ним поставили губернатор Одеської області Міхеїл Саакашвілі, перший заступник глави АП Дмитро Шимків, голова парламентського комітету зв'язку та інформатизації Олександр Данченко та інші.

За словами менеджера проекту електронних аукціонів Лаші Антадзе система допоможе державі залучити приватних посередників - онлайн-майданчики - в сферу приватизації та оренди держактивів, продажу ліцензій.

"Це підтягне в Україну приватних інвесторів, які хочуть купити майно по зручним та зрозумілим їм відкритим схемами. Державі не доведеться витрачатися на проведення аукціонів. Крім того, ідея, що лежить в основі самої технології, - децентралізація управління - не дозволить будь-кому на будь-якому етапі втручатися в хід торгів. Журналісти зможуть теж зареєструватися в системі та переглянути історію угод. Ми називаємо її "електронний молоток". Більше не потрібно буде збирати учасників торгів в закритих приміщеннях", - говорить він.

Антазде зазначив, що система вже готова.

"Перші торги відбудуться 7 липня в Одесі. Ми продамо через аукціон вхідний квиток на велику IT-конференцію. Його початкова ціна - 10 доларів. Учасники торгів будуть її піднімати. Виручені кошти підуть на розвиток е-Аuction 3.0. Це буде перший в світі Blockchain -аукціон", - заявив він.

Крім того, за його словами, вже юридично і технічно повністю підготували до таких торгів обладміністрації Білої Церкви, Херсона, Києва та Полтави.

"Єдине, що їм залишилося зробити, - це прийняти на черговій сесії в липні порядок проведення онлайн-торгів. Але так як зараз літо, прийняття рішень може розтягнутися в часі. Хоча, я думаю, до серпня перші адміністрації повинні почати торги. Їх мета - продавати через Blockchain-аукціон право оренди комунальної власності", - підсумував він.

Нагадаємо, раніше ЕП писала про про запуск eAuction 3.0 командою з "Фонду іновацій та развитку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: