Прокуратура зірвала повернення тисяч гектарів лісів Пшонки і Арбузова

Четвер, 28 липня 2016, 13:22

Прокуратура Київської області не змогла повернути у державну власність тисячі гектарів лісів під Києвом, які за часів Януковича отримали люди генпрокурора Віктора Пшонки, віце-прем'єра Сергія Арбузова та інших.

Про це йдеться у сюжеті програми "Наші гроші з Денисом Бігусом".

Згідно з розслідуванням, прокуратура пропустила строк позовної давності. Зокрема, через це вона вже не зможе повернути державі 15 тисяч га мисливських угідь Пшонки.

У справі Пшонки на початку червня судді відхили позов, оскільки  строк позовної давності сплив ще у 2014 році. Тоді ЗМІ повідомляли, що прокуратура нібито повернула державі угіддя, що перебували у користуванні компанії "Укрмістобудпроект", записаної на помічників нардепа-регіонала та сина екс-генпрокурора Артема Пшонку.

Реклама:
 

Суд у 2014 справді повернув угіддя державі, оскільки прокуратура довела, що пшонківці вирубували дерева під будівництво котеджу та лазні без дозволу. Відтак, суд розірвав договір між "Укрмістбудпроектом" і київським обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Люди Пшонки  намагались оскаржити рішення суду, але програли.

"Попри розірвання угоди з лісництвом, залишилось в силі рішення Київської обласної ради про виділення мисливських угідь. Це ключовий документ, оскільки саме рішенням обласної ради виділяється земля під мисливські угіддя", – йдеться у розслідуванні.

Після цього прокуратура подавала нові позови, однак суд або відхиляв їх, або переносив засідання. Суд врешті визнав, що мисливські угіддя надавались компанії помічників Пшонки із порушеннями: фірма оформила гектари без погодження з  власниками та користувачами полів і городів, на яких знаходяться угіддя, однак відхилив позов прокуратури через пропущений строк позовної давності.

Реклама:

Журналісти зазначають, що позов прокуратури позов не містив вимоги скасувати рішення облради – через цю помилку люди екс-генпрокурора продовжать полювати у лісах Київської області.

Також не вдалось повернути і ліс, що знаходиться в оренді родини екс-голови НБУ Сергія Арбузова.

 

У квітні 2015 року ГПУ повідомила, що прокуратура Київщини повернула державі 18 га лісу у селі Дмитрівка, які банкір отримав в оренду на 49 років від Київської обласної держадміністрації і оформив на свого батька Геннадія Арбузова.

Однак на етапі касації суд встановив, що двометровий залізобетонний паркан посеред лісу Арбузови встановили з дозволу ДП "Київське лісове господарство". Тобто, згідно рішенню суду, саме лісове господарство дозволило батькові банкіра зводити посеред лісу огорожу. Твердження про рубку дерев суд також визнав помилковим.

Крім того, ще одну ділянку площею 30 га у тому ж лісі отримав Андрій Лисичкін, який прописаний у Донецьку за однією адресою із братом Арбузова Вадимом Баголою. Також Лисичкін працював в ПАТ "Український бізнесбанк", в якому Сергій Арбузов займав посаду голови правління. Свій ліс Лисичкін вже оформив у власність.

 

У свою чергу видання "Наші гроші" опублікувало перелік інших високопосадовців, які також отримали київські ліси.

Шокін Віктор Миколайович, екс-генеральний прокурор України. У 2014 році отримав у користування на 49 років 383 кв м лісу на території Васильківського лісництва в межах села Забір’я  Києво-Святошинського р-н.

ПП "Сетлер", співзасновником є Анатолій Бойко, син екс-нардепа від "Оппозиційного блоку" Юрія Бойка, та Наталія Мазур, яка була засновницею й директором двох благодійних фондів екс-голови "Нафтогазу" Євгена Бакуліна. На неї оформлена земля під одним з його маєтків. У 2011 році  "Сетлер" отримав у користування на 49 років 22 га лісу на території  Старосільського лісництва Київської області.

Одним зі співзасновників ПП "Сетлер" є Сергій Слюсаренко, який також значиться в списку засновників ПП "Лебедівський лісовичок плюс". У 2012 році ця фірма отримала у користування на 49 років 3,6 га лісу на території Пірнівського лісництва.
Інший співзасновник ПП "Лебедівський лісовичок плюс" - Володимир Лімаков, який разом з Юлією Кирилюк заснував ПП "Лебедівський лісовичок". Ця фірма отримала в цьому лісі в оренду на 49 років 2,8 га.

ТОВ "Рибгосп "Алфей" отримав у користування на 49 років 2,4 га лісу на території Стайківського лісництва Київської області. Співзасновником "Алфея" є Сергій Боярчуков, а директором Андрій Медвідь. Боярчуков відомий як партнер Сергія Алєксєєва, народного депутата від Блоку Петра Порошенка. Разом вони створили юридичну компанію "Алєксєєв, Боярчуков і партнери". У Верховній Раді Алєксєєв є заступником Комітету з питань правової політики і правосуддя. Також Алєксєєв очолює Кіровоградську обласну організацію партії "УДАР" Віталія Кличка.

Демішкан Володимир Федорович, народний депутат 6 і 7-го скликання, екс-голова "Укравтодору". Отримав у користування 1,7 га лісу у 2013 році на 49 років в межах села Гореничі Києво-Святошинського р-н. Демішкан – один з найбільш наближених соратників екс-президента Віктора Януковича, був співзасновником "Товариство мисливців та рибалок "Кедр", яке офіційно було зареєстроване на території резиденції "Межигір’я".

Довгий Станіслав Олексійович, нардеп 4-6 скликання, екс-голова Державного комітету зв’язку та інформатизації України. У 2012 році отримав у користування гектар лісу у користування на 49 років на території  Лівобережного (Пірнівського) лісництва  в адмінмежах Рожнівської сільради Броварського р-н Київської області.

Калетник Микола Миколайович, рідний брат нардепа 7-го скликання та екс-голови Вінницької облради і обласної державної адміністрації  Григорія Калетніка та батько  екс-нардепа від КПУ Оксани Калетник. У 2013 році Калетник отримав 1822 кв м лісу у користування на 49 років на території Приміськоголісництва Дмитрівської сільської ради Києво-Святошинського р-н.

Конєв Микола Миколайович, людина з таким самим П.І.Б. займала посаду помічника нардепа, екс-голови СБУ Валентина Наливайченка. У 2014 році отримав  у користування на 49 років 2700 кв м лісу на території Броварського району Київської області.

Православна церква парафії Святого митрополита Київського Михаїла у Печерському р-н м.Києва. У 2011 році отримала у користування на 49 років 1799 кв м лісу на території Пісківської сільради Бородянського р-н Київської області.

Рафальський Олег Олексійович, екс-заступник глави адміністрації президента Віктора Януковича (2010-2014 рр). У 2011 році отримав у користування 5,2 га лісу на території Ірпінської міської ради Києво-Святошинського р-н.

ТОВ "Мисливсько-рибальський клуб "Зубр" – донедавна співзасновником компанії був Валерій Цибулько, діючий керівник Київського управління лісового та мисливського господарства. У 2013 році "Зубр" отримав у користування на 49 років 4 га лісу на території Першотравневого  лісництва Київської області. Крім того, ТОВ "Мисливсько-рибальський клуб "Зубр" у 2014 році отримав у користування 12,4 тис га мисливських угідь на території Київської області.

Повний список господарів київських лісів можна прочитати тут.

Українська правда

Реклама: