"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Біоінженери Ciklum створили дитячий кардіомонітор за 300 доларів

Четвер, 14 липня 2016, 13:25

Розробники Sirin Software і біоінженери Сiklum створили компактний дитячий кардіомонітор, який врятує тисячі дитячих життів.

Про це пише Ain.ua.

Від наявних аналогів його відрізняє технологічність, можливість використання в домашніх умовах, а головне - ціна. Він в 10 разів дешевше звичайних кардіомоніторів, і не поступається їм за своїми можливостями.

Як наголошується, щорічно Центр дитячої кардіології при МОЗ України проводить хірургічні операції кільком тисячам дітей, більшість з яких молодше трьох років. У реанімації кожна дитина підключена до кардіомонітору, який повідомляє життєво важливі дані про серцеву активність пацієнта.

Реклама:

Після виписки діти також потребують цілодобового спостереження. Але існуючі кардіомонітори великі, немобільні і коштують близько 3 тисяч доларів. Це роблять використання приладу практично неможливим.

Перед розробниками стояло завдання не винаходити кардіомонітор з нуля, а з'єднати вже наявні на ринку складові, щоб значно здешевити пристрій і зробити його більш мобільним.

"Ми поєднали ці складові, розробили алгоритми зчитування життєвих показників, надрукували на 3D-принтері упаковку і отримали прототип мобільного кардіомонітору, який працює за аналогією зі стаціонарними і, найголовніше - передає необхідну інформацію про серцеву активність малюка доктору щомиті, в режимі 24/7", - розповів глава відділу досліджень і розробки Ciklum Борис Працюк.

 

При цьому вартість пристрою становила близько 300 доларів - в 10 разів дешевше аналогів. А при масовому виробництві, за словами Працюка, він буде коштувати ще дешевше.

Пристрій має два бездротових канали комунікації - через Bluetooth і Wi-Fi. Пацієнт фізично може перебувати вдома, а доктор бачитиме всі свідчення у себе на моніторі в клініці або у смартфоні. Також на смартфон батьків дитини передається сигнал про тривогу в разі виникнення істотних відхилень від норми.

На створення робочого прототипу команда витратила менше трьох місяців. На досягнутому зупинятися не планують. "У майбутньому розміри кардіомонітора можна значно зменшити і зробити його більш комфортним для звичної активності дитини", - говорить Працюк.

Наступний крок - зробити прилад масовим і доступним кожній дитині. Для цього ініціатор розробки Rotary Club планує залучити інвестиції для запуску виробництва від незалежних інвесторів або благодійних організацій.

Це не перший проект Ciklum в області медицини серця. Команда Ciklum перемогла в Cities Hakathon at Internet of Things World 2016 році, удосконаливши автономний дефібрилятор - прилад, призначений для порятунку життів людей з серцевим нападом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!