"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гройсман натякнув, що Тимошенко мала "дивіденди" з угоди з Путіним

Вівторок, 21 червня 2016, 14:14

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що нинішня ціна на газ – ринкова, тоді як у 2009 році Юлія Тимошенко уклала угоду на 10 років, у якій була закладена необґрунтована ціна.

Це випливає з його слів, сказаних на прес-конференції у вівторок .

"Тарифи є або ринкові, або неринкові. Ми закуповуємо газ у Європі. Він там коштує на публічній біржі певну суму, далі додається транзит і розподіл – оце є ціна газу", – сказав Гройсман про вартість газу.

"Ціна на український газ встановлюється аналогічно, але там є рента на газ, яка направляється в державний бюджет – і за рахунок якої, в тому числі, ми можемо надати адресну фінансову підтримку й допомогу тим, хто не може сплачувати ринкову ціну на газ", – наголосив він.

Реклама:

З іншого боку, за словами прем'єра, потрібно збільшувати видобуток українського газу.

"Він знищувався – державні підприємства просто знищувалися. Так звані схеми, які деякі популісти далі очолюють в Україні, спільна діяльність…", – заявив Гройсман.

"Створюються штучні умови, за яких держава не може видобувати газ – тут з'являється приватна компанія, яка каже: "Ви не можете, а ми можемо". Беруть державне майно, державні ліцензії – і просто починаються добувати газ, так само, як це могла б робити державна компанія, але за це вони беруть половину видобутку. Це грабунок нафтогазового сектору України", – продовжив він.

"Ми мали у 2006 році газ за якою ціною? А у 2008 році – 135 доларів? Так навіщо було треба підписувати контракт за 450 (доларів) за 1000 кубів? Навіщо, я запитую? І сьогодні хтось мені розказує про те, що ринкова ціна, яка встановлена на газ – це злочин?" – сказав також Гройсман.

За його твердженням, тепер ціна газу "є просто ринковою".

"У нас вона не була ринковою .У нас хтось собі придумав, що може з росіянами підписати контракт на 450 доларів за тисячу кубів – це ніякий ринок не визначав, а просто підпис одної людини визначив, що це буде 450 доларів", – сказав Гройсман.

"На момент підписання 450 доларів ціни газу, ціна газу була 235 доларів максимум. Я думаю, це зробили не безкоштовно. Експертне середовище знає, що це зробили не безкоштовно. З кожної тисячі кубів газу з 2009 року кожен, хто мав стосунок до підписання (угод), мав звідти дивіденди. Але ці дивіденди були поза межею України", – заявив він.

Тепер Гройсман хоче "не допустити таких шалених компенсацій".

"Зараз потрібно визначити таким чином: пересічний українець, який не має коштів достатньо, щоб заплатити ринкову ціну – за нього держава заплатить. Але адресно", – наголосив він.

"Наше наступне завдання – підвищити доходи українського громадянина.. Якщо ми не наведемо в цьому питанні порядок, ми будемо йти вниз – і нас уже нічого не врятує, жодна технічна допомога. Будуть тільки красти ці кошти", – вважає прем’єр.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: