У Китаї 60 тисяч працівників замінили роботами

Неділя, 29 травня 2016, 12:28

35 тайваньських компаній, що працюють у Китаї, включаючи Foxconn, компанію-постачальника Apple, витратили в 2015 році 4 мільярди юанів (близько 610 мільйонів доларів) на впровадження промислових роботів.

Про це пише пише South China Morning Post, передає Apparat.

За словами представника уряду міста Куньшань Сюй Юляня, в якому знаходиться один із заводів компанії, завдяки використанню роботехніки кількість співробітників скоротили з 110 до 50 тисяч.

Це дозволило знизити витрати на оплату праці. Як стверджує чиновник, 600 компаній в Куньшань збираються наслідувати приклад Foxconn.

Реклама:

Куньшань - один з центрів виробництва електроніки в Китаї. В кінці 2014 року дві третини з 2,5 мільйонів жителів міста були трудовими мігрантами. 46% міської території займають промислові зони - це набагато перевищує межу, встановлену урядом Китаю.

У Куньшань розміщуються близько 4800 тайваньських компаній, які продукують понад 60% ВВП міста. Очевидно, що роботизація в умовах настільки індустріалізованого міста створить проблеми з безробіттям.

У березні влада КНР прийняли черговий п'ятирічний план, який передбачає виділення мільярдів юанів на оновлення виробництва.

В рамках цього плану китайська промислова група Cambridge Industries Group планує в цьому році замінити роботами дві з трьох тисяч робітників на фабриках в Шанхаї.

Через зростання заробітної плати Китай перестав бути джерелом дешевої робочої сили, і місцеві промисловці сподіваються виправити це впровадженням промислових роботів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: