Facebook і Microsoft прокладуть кабель по дну Атлантики

Субота, 28 травня 2016, 15:43

Facebook Inc. і Microsoft Corp. об'єднують зусилля, щоб протягнути по дну Атлантичного океану кабель довжиною 6,6 тисячі кілометрів - від узбережжя штату Віргінія до Більбао в Іспанії.

Про це повідомляє USA Today, передає "Інтерфакс".

За останні роки вимоги до швидкості передачі інформації по каналу зросли настільки, що компаніям вигідніше самим вкладатися в інфраструктуру, а не покладатися на послуги постачальників телекомунікаційних послуг.

Як відзначають експерти, цей проект, що отримав назву MAREA (від ісп. "Хвиля", "приплив"), є ще одним підтвердженням того, що високотехнологічні гіганти прагнуть зміцнити контроль над інтернет-інфраструктурою.

Реклама:

Вартість проекту оцінюється в 15 млрд доларів. У його фінансуванні візьмуть участь також телекомунікаційні групи AT&T і Sprint. Європейським партнером проекту стала "дочка" іспанської Telefonica - Telxius, що володіє досвідом прокладки підводних кабелів.

Як заявляють в компаніях, MAREA буде нагадувати звичайний садовий шланг і налічуватиме вісім пар волокон. Як очікують в Microsoft, швидкість передачі даних буде рекордною на даний момент - до 160 Тб в секунду. За рахунок нових потужностей компанія розраховує забезпечити швидкий безперебійний доступ до хмарних сервісів.

Це далеко не перший подібний проект, так в 2010 році Google інвестував кошти в прокладку кабелю Unity по дну Тихого океану між США і Японією.

На даний момент, зазначає USA Todau, Google або вже займається, або планує прокласти п'ять кабелів по дну морів або океанів.

У Microsoft в планах чотири таких кабелі, у Facebook - два, у Amazon - один. Причому це тільки офіційно підтверджені дані. Насправді йдуть переговори про більшу кількість таких проектів.

На даний момент дві третини кабелів, прокладених по дну Атлантики використовуються не операторами телекомунікаційних послуг, а приватними компаніями для передачі власних даних.

Багато хто вважає, що-інтернет-трафік між континентами забезпечується супутниками, насправді такий тип зв'язку недостатньо надійний і має недолік у вигляді затримок за часом. Як заявляють експерти, банальні кабелі виявляються не тільки дешевше, але і ефективніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: