Фонд Порошенка не платив готівкою за випуск акцій - кіпрська фірма

П'ятниця, 20 травня 2016, 20:24

Фонд "Прайм Ессетс Кепітал", бенефіціаром якого є президент Петро Порошенко, не оплачував грошима підписку на акції компанії CEE Confectionary Investments Limited.

Про це йдеться в листі кіпрської фірми Dr. K. Chrysostomides & Co LLC., який "Економічній правді" передали радники Порошенка, відповідальні за передачу "Рошен" в сліпий траст.

"За винагороду в загальному розмірі 3,926 млн євро CEE Confectionary Investments Limited (далі - компанія) випустила акції на користь Фонду "Прайм Ессетс Кепітал" на підставі договору про підписку на акції від 25 березня 2016 року", - наголошується в листі.

"Згідно з угодою, передплатник погодився сплатити передплату на акції в натуральній формі шляхом передачі частки в ТОВ "Центрально-Європейська Кондитерська Компанія", зареєстрованому в Україні, на користь Confectionary Investments Limited. Під час випуску акцій платежі в грошовій формі не здійснювалися", - йдеться в документі.

Реклама:

Як зазначається, після дати заснування компанія не відкривала банківський рахунок, тому єдиним можливим способом прийняття оплати за підписку на акції є оплата в натуральній, а не в грошовій формі.

"На нашу професійну думку, саме договір і внутрішні реєстри компанії і є належним підтвердженням способу оплати підписки на акції, а не форма HE12, надана ним реєстратору компаній Кіпру", - заявили у кіпрській фірмі.

"В даному конкретному випадку в наданій формі HE12 зазначений тип платежу як "грошові кошти в натуральній формі", що означає, що компанія могла прийняти будь-який із зазначених способів оплати на свій розсуд", - йдеться в листі.

У кіпрській фірмі відзначили, що зазначена форма, а також законодавство Кіпру не містять положень, які зобов'язують компанію прийняти оплату грошовими коштами згідно із зазначеною формою.

"До нас, як юридичного радника компанії, не зверталися за наданням коментарів із зазначеного питання. Більш того, Секретар і Директор компанії не отримували будь-яких запитів з цього питання", - наголошується в документі.

 
 натиснути для збільшення

Раніше керівник кіпрської юридичної фірми Олена Константіну заявила, що Фонд Петра Порошенка "Прайм Ессетс Кепітал" сплатив 4 мільйони євро комбінованим платежем: і грошима, і активами.

Нагадаємо, в кінці березня "Прайм Ессетс Кепітал" купив акції спорідненої кіпрської фірми майже на 4 мільйони євро.

Опитані журналістами експерти підтвердили, що платіж був здійснений грошима. Вони також висловили думку, що це було зроблено для виведення валюти за кордон - всупереч прямій забороні НБУ.

У свою чергу, юристи фірми ICU заперечували, що гроші виводилися з України, повідомивши, що за акції кіпрської фірми було сплачено лише статутним капіталом в українському ТОВ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: