"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Білоус: Російські компанії не зможуть брати участь в приватизації ОПЗ

Середа, 18 травня 2016, 12:37

Голова Фонду Державного майна Ігор Білоус заявляє про вжиття заходів, щоб не дозволити жодній російській компанії взяти участь у конкурсі на приватизацію Одеського припортового заводу.

Про це він сказав на засіданні уряду у середу, відповідаючи на питання міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

"Для кваліфікації учасників, які братимуть учать в приватизації, є абсолютна вимога закону про приватизацію. Буде кваліфікаційна комісія, залучення предстваників міжнародних організацій і правоохоронних органів", - сказав він.

"Ми не будемо допускати до участі в приватизації не лише російські компанії - компанії країни агресора - а й ті, що знаходяться під FATF, в офшорних зонах, не схвалених державою, які не можуть пояснити походження грошей і не можуть надати документи щодо встановлення особи кінцевого бенефіціара", - заявив він.

Реклама:

"Ми будемо вимагати паспорт контрольного акціонера. Ми не будемо допускати учасників з РФ", - додав Білоус.

Він також визнав існування боргу ОПЗ за газ перед компанією Ostchem Дмитра Фірташа за 2013-2014 роки, що складає близько 193 млн доларів, не враховуючи пені "і інших речей, які мають бути доведені в суд". Він додав, що наразі є позов до Стокгольмського арбітражу щодо цього боргу.

У відповідь на це, голова МВС Арсен Аваков закликав проконтролювати, щоб "вони своєю вимогою не заблокували приватизацію".

Білоус також зазначив, що ФДМ пропонує стартову ціну за 99,567% ОПЗ 13,175 млрд грн, або 521 млн дол за поточним курсом.

Як повідомлялося, Фонд держмайна розраховує в кінці липня 2016 року закрити угоду з продажу 99,6% акцій Одеського припортового заводу.

Одеський припортовий завод - другий за величиною виробник аміаку і карбаміду і третій - з випуску азотних добрив в Україні. Підприємство також здійснює перевантаження хімічної продукції, що надходить з країн СНД на експорт.

Завод є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг з прийому, охолоджування і перевантаження аміаку.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: