Коболєв: "Північний потік-2" - це троянський кінь Росії для ЄС

Субота, 9 квітня 2016, 13:34

"Північний потік-2" не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС, оскільки газопровід не забезпечить Євросоюзу доступ до нових джерел газу.

Про це під час міжнародної конференції "Північний потік-2 - Енергетичний Союз на роздоріжжі" заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, передає прес-служба держхолдингу.

"Як і троянський кінь, Північний потік-2 - це подарунок у красивій обгортці, метою якого є послаблення ЄС зсередини", - заявив Коболєв.

За його словами, проект не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС, оскільки газопровід не забезпечить Євросоюзу доступ до нових джерел газу.

Реклама:

"Це спровокує суттєве падіння обсягів газу, що транспортується наявними маршрутами до Центральної та Східної Європи, та призведе до швидкого занепаду цих маршрутів", - заявив керівник компанії.

"Таким чином, у разі реалізації проекту Північний потік-2, пункти входу російського газу до ЄС будуть майже повністю сконцентровані у Німеччині. Наявні газопроводи між північчю Німеччини та країнами ЦСЄ мають недостатню потужність, аби доправити необхідні обсяги газу до споживачів у ЦСЄ", - вважає він.

Коболєв наголосив, що ця зміна ландшафту газового ринку створить нові можливості для зловживань Газпромом своїм домінуючим становищем і буде загрожувати енергетичній безпеці ЄС.

"Більшість країн Центральної, Східної та Південної Європи значною мірою залежать від російського газу і мають обмежений доступ до альтернативних джерел поставок. Реалізація проекту Північний потік-2 додатково погіршить переговорні позиції цих країн у відносинах із Газпромом", - повідомив голова "Нафтогазу".

"Після того як будуть створені умови, що призведуть до виникнення дефіциту газу у ЦСЄ, Росія зможе використовувати дефіцитне паливо для того, щоб домогтися політичних поступок з боку керівництва цих країн. Це, в свою чергу, може бути використано для штучного формування протиріч між державами-членами ЄС і ставить під загрозу безпеку ЄС", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!