Антивірус може контролювати листування в соцмережах

Четвер, 7 квітня 2016, 16:51

Технічний директор київської лабораторії Zillya! Олег Сич заявив, що теоретично антивірус може контролювати переписку користувача в соціальних мережах.

Про це він сказав в інтерв'ю "Економічній правді".

За його словами, антивірус може редагувати інформацію, видаляти її, оновлювати антивірусну базу, відслідковувати, на які сайти заходить користувач, які програми запускає, які документи редагує.

Крім того, за його словами, проте для будь-якої антивірусної компанії найголовніша задача - домогтися довіри користувача і ні в якому разі її не втратити.

Реклама:

"Ось з цієї причини мені слабо віриться, що будь-яка антивірусна компанія на таке піде. Якщо такий факт стане відомий, компанія перестане існувати. А якщо мова йде про бізнес з багатомільйонними оборотами, то який сенс так ризикувати", - сказав він.

При цьому, Сич зазначив, що існує ще два моменти.

"По-перше, ніколи не можна виключати, що серед фахівців такої компанії можуть працювати інсайдери, впроваджені спецслужбами. Вірусні аналітики або програмісти можуть без відома керівництва робити в продукті "закладки", - говорить технічний директор.

По-друге, за його словами, антивірусна програма абсолютно легально з відома користувача збирає багато чутливої інформації та передає її на свої сервери.

Як повідомлялося, наприкінці грудня 2015 були здійснені атаки на ряд обленерго, в результаті чого без світла на деякий час залишилися сотні тисяч громадян. У січні хакери атакували аеропорт Бориспіль. А буквально днями була здійснена атака на "Укренерго".

Зловмисники використовують злобливу програму Black Energy, про яку написали вже багато західних ЗМІ. Адже подібні атаки - це глобальна загроза. Навіть експерти з кібербезпеки США висловили стурбованість тим, що їх розподільні електромережі можуть також бути уразливі.

Українські державні органи були не готові до такої кількості атак. І видали підприємствам рекомендації, як уберегти свої системи від атак.

Як наголошується, старий склад державного CERT-UA вже не служить у Держспецзв'язку. Люди порозбігались по різним приватним структурам. "Зараз там теж хтось залишився... але не багато і не з "старих", - зазначив Коваль.

Раніше "Економічна правда" розбиралася, хто і навіщо атакував українські обленерго.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: