НБУ визнав банк "Юнісон" неплатоспроможним

Четвер, 28 квітня 2016, 19:19

Правління Нацбанку прийняло рішення про віднесення ПАТ "Банк "Юнісон" до категорії неплатоспроможних.

Про це йдеться в постанові Правління Національного банку України від 28 квітня 2016 року № 300/БТ.

Як зазначається, починаючи з середини 2014 року Нацбанк неодноразово звертав увагу ПАТ "Банк "Юнісон" на невідповідність структури його власності вимогам прозорості.

Так станом на 1 січня 2014 року акціонерами банку були дві юридичні особи, зареєстровані в Ліхтенштейні: компанія IDP Capital LTD  – 82,5% акцій банку та компанія MCHL Finance LTD  – 17,5% акцій банку. Інформація про акціонерів цих компаній банком не розкривалася з огляду на те, що учасниками кожної з них було більше 10 осіб, жодна з яких не володіла часткою 10% або більше.

Реклама:

У листопаді 2014 року структура власності банку змінилась і його акціонерами стали 11 юридичних осіб.

Інформація про нових акціонерів банку та їх структури власності була розкрита банком Нацбанку лише після набрання чинності у березні 2015 року законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності пов’язаних із банком осіб".

На сьогодні акціонерами ПАТ "Банк "Юнісон" є 11 компаній, зареєстрованих у Республіці Кіпр, жодна з яких не володіє часткою 10% або більше статутного капіталу банку.

У кожній компанії є один кінцевий бенефіціарний власник - фізична особа. Деякі з цих фізичних осіб у свій час були або є зараз членами наглядової ради ПАТ "Банк "Юнісон". Із поточною структурою власності банку можна ознайомитися за посиланням.

Керівники банку із середини 2015 року стверджували, що здійснили викуп банку в попереднього власника тому, що останній не мав можливості надалі здійснювати підприємницьку діяльність на території України.

Пакети документів фізичних осіб для погодження набуття ними істотної участі в банку неодноразово подавалися до Національного банку, проте регулятором прийнято рішення про заборону набуття істотної участі. Приймаючи таке рішення, регулятор ураховував, що фінансовий стан заявників не відповідає вимогам законодавства, зокрема, джерела походження їх власних коштів не підтверджені належним чином.

Кошти 98,3% вкладників банку відшкодуються Фондом гарантування вкладів фізичних осіб у повному обсязі.

Фонд забезпечить виплати гарантованої суми вкладів в обсязі близько 127 млн. грн.

Нагадаємо, що ПАТ "Банк "Юнісон" став другим банком, виведеним з ринку через непрозорість структури власності.

У лютому 2016 року було прийнято рішення про віднесення ПАТ КБ "ТК Кредит" до категорії неплатоспроможних.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: