"Ощадбанк" не зміг стягнути заставу з фірми братів Клюєвих

П'ятниця, 15 квітня 2016, 09:17

Суд відмовився передати "Ощадбанку" право фірми "Омао Солар" з орбіти братів Клюєвих вимагати від ДП "Енергоринок" 16,93 млн грн боргу.

Про це свідчить постанова Вищого госпсуду від 6 квітня, пишуть "Наші гроші".

Як повідомляється, 8 лютого 2011 року "Ощадбанк" надав ТОВ "Омао Солар" кредит в сумі 43,89 млн євро та 12,69 млн доларів.

Через порушення фірмою оплати відсотків по кредиту у лютому 2015 року суд стягнув з фірми борг, включно з нарахованими відсотками і штрафними санкціями, - 49,16 млн євро і 14,05 млн доларів.

Реклама:

У серпні 2015 року "Ощадбанк" звернувся до суду з вимогою стягнути заставу по кредитному договору. Предметом застави є право вимагати борги у боржників фірми "Омао Солар".

Наразі боржником фірми є ДП "Енергоринок", яке не оплатило "Омао Солар" 16,93 млн грн. за поставлену в березні 2014 року електроенергію.

Суди відмовили "Ощадбанку" у переведенні на нього права стягувати вказаний борг, оскільки з 31 березня 2014 року дія договору між "Омао Солар" і ДП "Енергоринок" припинена у зв’язку з обставинами непереборної сили - окупацією Криму Росією.

На період дії обставин непереборної сили і усунення їх наслідків сторони звільняються від виконання зобов’язань за договором. Відтак, в "Омао Солар" відсутнє право вимагати борг від "Енергоринку", а відтак неіснуюче право вимоги не може бути відступлене "Ощадбанку".

Засновниками ТОВ "Омао Солар" є компанії "Міліденіо Холдінгс Лтд" (Кіпр) і "Хіперіон Незерлендз Б.В." (Нідерланди). Керівником фірми з 2011 року є Олексій Савельєв. Фірма зареєстрована у Сімферополі.

ТОВ "Омао Солар" було однією з чотирьох компаній, на які було оформлено право користування кримською електростанцією "Охотніково", побудованою компанією Activ Solar братів Андрія та Сергія Клюєвих, які перебувають в розшуку.

У квітні 2015 року українське представництво Activ Solar заявило, що ця компанія не веде діяльності у Криму з квітня 2014 року і її дочірні підприємства не є акціонерами сонячних електростанцій у Криму.

Фірми з орбіти братів Андрія та Сергія Клюєвих заборгували "Ощадбанку" понад 140 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!