В Україні значно зросла кількість онлайн-шахрайств - НБУ

Середа, 13 квітня 2016, 19:37

У 2015 році значно зросла кількість шахрайських операцій, що проводилися без фізичного використання платіжних карток через мережу Інтернет.

Про це заявив директор департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Сергій Шацький під час конференції "Управління операційними ризиками", передає прес-служба регулятора.

"У мережі Інтернет відбулось понад 43 тисячі шахрайських операцій на суму майже 95 млн гривень, за допомогою банкоматів - кількість незаконних дій та сумнівних операцій становила 9,4 тисяч на суму 15,2 млн гривень, а у торговельній мережі зафіксовано 4,7 тисяч таких операцій на суму 13,9 млн гривень", - сказав Шацький.

За його словами, у 2015 році кількість банків, що повідомили регулятору про наявність незаконних дій або сумнівних операцій, зросла до 47 установ.

Реклама:

Він наголосив, що обсяги збитків банків від шахрайських дій з платіжними картками не мають значного впливу на вітчизняний ринок платіжних карток в Україні.

"Проте від таких дій, у першу чергу страждають громадяни. Крім того, це шкодить широкому розвитку безготівкових операцій у нашій країні. Саме тому, Нацбанк приділяє велику увагу підвищенню рівня фінансової обізнаності населення та інформуванню про правила безпечних безготівкових розрахунків", - сказав Шацький.

Директор департаменту платіжних систем додав, що регулятор неодноразово застерігав громадян від розголошення будь-яким особам персональних даних та даних платіжних карток, звертав їх увагу на застережні рекомендації тощо.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: