Apple захистила конфіденційність користувачів iPhone

П'ятниця, 4 березня 2016, 18:03

Apple виграла судовий спір проти ФБР щодо захисту персональних даних власників iPhone.

Про це пише колишній науковий співробітник американського Агентства проектів передових оборонних досліджень Х. Т. Горансон у колонці на "ЛІГАБізнесІнформ".

За його словами, компанія вступила у публічний конфлікт з ФБР, який матиме важливі наслідки для конфіденційності даних в усьому світі.

"Як людина, яка давно знайома з американською розвідкою, я впевнений, що у ФБР уже є доступ до iPhone Саєда Різвана Фарука. Це стара модель телефону Apple, яка раніше - за інших обставин - вже була взломана", - зазначив Горансон.

Реклама:

На його думку, позов ФБР проти Apple за відмову останньої розблокувати телефон одного з учасників грудневої атаки екстремістів у Сан-Бернардіно є чимось більшим, ніж зіткненням інтересів між суспільною безпекою і правом на конфіденційність.

За його словами, iPhone невдовзі матиме новий тип захисту завдяки впровадженню чипів з унікальним підписом - відбитками пальців користувача -  для шифрування. "Без цього підпису iPhone неможливо розшифрувати, якщо тільки не отримати фізичний доступ до вмісту чіпа, який у свою чергу непроникний", - пояснює Горансон.

"У минулому для ФБР питання доступу до телефонів був неважливим, оскільки влада мала необмежений доступ до усних і письмових повідомлень в момент їхньої передачі. Проте, обновивши систему безпеки, Apple закриває ці двері", - каже експерт.

Експерт відзначає, що ФБР давно намагається змусити Apple створити т.зв. "бекдор" - лазівки - для отримання доступу до будь-якого телефону.

Проте, за словами Горансона, такі "бекдор" були б небезпечними, адже ними могли б скористатися кожен, хто має мотивацію: злочинці, екстремісти та уряди.

"У цих дебатах нам потрібно вирішити чи давати всім (правоохоронцям, хакерам і терористам) можливість володіти інформацією і отримувати до неї доступ", - підсумував Горансон.

Раніше повідомлялося, що компанія Apple відмовилася розблокувати телефони терористів на запит ФБР. Суд Нью-Йорка відзначив, що у правоохоронців немає підстав вимагати у корпорації розблокувати телефони.

Нагадаємо, 1 березня ЗМІ повідомляли, що компанія Apple перенесла презентацію нового смартфону iPhone 5SE з діагоналлю 4 дюйми і нового планшету iPad Pro з 15 на 21 березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: