Мінфін закликає Раду ухвалити урядовий законопроект про реструктуризацію

Четвер, 31 березня 2016, 10:07

Міністерство фінансів закликає Верховну Раду ухвалити проект Закону "Про реструктуризацію зобов’язань громадян України за кредитами в іноземній валюті, що отримані на придбання єдиного житла", що був розроблений Мінфіном спільно з НБУ та Незалежною Асоціацією Банків України.

Про це йдеться у повідомленні Мінфіну.

"Мінфін працює над відновленням сталого економічного зростання, важливою передумовою якого є відновлення банківського кредитування. Це, в свою чергу, неможливо без вирішення питання проблемних кредитів, що обтяжують громадян та бізнеси. Саме з метою вирішення цієї проблеми і було розроблено даний законопроект", - повідомляє прес-служба.

За оцінками НАБУ, кількість родин, які матимуть право на реструктуризацію валютних іпотечних кредитів, складає приблизно 37 тисяч на загальну суму близько 1 млрд доларів.

Реклама:

Як наголошується, розроблений Міністерством фінансів законопроект має соціальну направленість та надаватиме підтримку саме тим, хто її справді потребує.

"Ми вважаємо, що валютні кредити потрібно реструктуризувати лише тим громадянам, що брали їх на придбання власного житла, та, які, як наслідок, через неспроможність сплатити кредит можуть залишитися без єдиного свого помешкання", - сказала міністр фінансів Наталія Яресько.

"Лише це буде справедливим по відношенню до решти громадян нашої країни, більшість з яких не брали кредитів, а жили за власними коштами", - додала вона.

Окрім того, за словами міністра, запропонований урядом законопроект не несе загроз для банківської системи: його погоджено з банківським співтовариством.

У Мінфіні зазначили, що в процесі реструктуризації такого кредиту, банки повинні будуть: списати від 25% до 100% позики; перевести непогашений залишок по кредиту у гривню по курсу НБУ на день проведення реструктуризації; забезпечити, аби протягом 3 років ставка по цьому кредиту не перевищувала ту, за якою був наданий кредит в іноземній валюті.

"Цей законопроект є простим та зрозумілим шляхом для вирішення проблеми валютних кредитів на єдине житло, що сприятиме підтримці банківської системи в цілому, а отже, допоможе сприяти економічному зростанню та добробуту всіх українців", - підкреслила Яресько.

У відомстві також зауважили, що Мінфін не підтримує альтернативний законопроект № 4004-1, оскільки він не дозволяє збалансувати інтереси позичальників та кредиторів, і матиме згубні наслідки для банківського сектору та зруйнує фінансову стабільність України.

Нагадаємо, 18 грудня президент Петро Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів, який зобов'язував банки реструктуризувати всі споживчі кредити, отримані для придбання будь-якого майна, без обмеження суми заборгованості за курсом на дату укладення такого договору.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!