Суд частково зняв арешт з рахунків "Енергоатому"

Середа, 30 березня 2016, 18:33

Апеляційний суд Києва в понеділок, 28 березня, частково зняв арешт з рахунків найбільшої енергогенеруючої компанії НАЕК "Енергоатом".

Про це ЛІГА.net повідомила представник компанії.

За його словами, арешт знято тільки з бюджетних рахунків, на яких знаходилося 620 тисяч гривень. Інші банківські рахунки компанії досі арештовані.

У березні виконавча служба заарештувала рахунки і майно Енергоатому на 200 млрд гривень. Таке рішення було прийнято на підставі виконавчого провадження про стягнення з компанії 127,3 млн гривень на користь маловідомої ЗАТ "Укрелектроват" (Дніпропетровськ).

Реклама:

"Енергоатом" і "Укрелектроват" мають довгу історію відносин. У 1996 році Енергоатом підписав договір з офшорною компанією AC Energy Holding LLC (США) про постачання ядерного палива, але повністю не оплатив послуги.

У 2000 році AC Energy Holding і Укрлектроват уклали угоду, за якою американська компанія частково передала Укрлектровату право вимоги боргу Енергоатому на суму 500 тисяч доларів. (2,562 млн гривень за курсом НБУ).

У 2001-2002 роках для виконання умов договору Енергоатом частково розрахувався з Укрелектроватом і перерахував кошти на загальну суму 100 млн гривень.

За президентства Віктора Януковича Укрелектроват звернувся до суду, який нарахував Енергоатому 127,3 млн гривень боргу замість 2,6 млн. У 2012 році Вищий господарський суд зобов'язав Енергоатом виплатити цю суму.

Тоді виконати рішення суду було неможливо в зв'язку з мораторієм на банкрутство підприємств ПЕК, що забороняє стягнення боргів з Енергоатому. У січні цього року Верховна Рада продовжила до кінця цього року термін мораторій, але президент Петро Порошенко ветував цей закон.

Після цього Укрелектроват через виконавчу службу домігся арешту рахунків компанії.

Хто є кінцевим бенефіціаром Укрелектровата невідомо. Американській офшорній компанії Energy Holding Ltd (New Castle) належить 68% акцій компанії. Колишній генеральний директор компанії Олена Тимчук володіє 17% акцій, Вікторія Фролова - 14,3% компанії.

З лютого 2015 року виконуючим обов'язки директора компанії є Сергій Сидоренко. Він же є директором і засновником ще ряду компаній. Серед них - Техенергомаш, яка влітку 2015 року виграла тендер Енергоатому на постачання електричного обладнання на 2,8 млн гривень.

Крім того Сидоренко числиться засновником ПП АВЕСТА М (Київ). Ця компанія фігурує в кримінальному провадженні, відкритому Державною фіскальною службою в липні 2014 року.

Слідство підозрює, що Укрелектроват через цю компанію вимивав гроші, отримані від Енергоатому. Всього в 2013-2014 роках генеруюча компанія перерахувала Укрелектровату близько 20,8 млн грн. Згодом ці гроші були перераховані ТОВ АВЕСТА М з метою погашення штучно створених грошових зобов'язань (перед Укрелектроватом, - ред.) за векселями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: