Ахметов хоче відвоювати право на частоти під 4G-зв'язок - ЗМІ

Понеділок, 28 березня 2016, 15:50

Бізнесмен Рінат Ахметов починає завойовувати право на збереження ексклюзивної 4G-ліцензії.

Про це пише ЛІГА.net.

Як наголошується, в кінці лютого Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов ММДС Україна - дочірньої компанії СКМ. Він зобов'язав телеком-регулятора продовжити термін дії трьох його ліцензій ще як мінімум на 10 років.

Нацкомісія з питань регулювання зв'язку та інформатизації на засіданнях 12 і 19 січня 2016 року відмовила ММДС Україна в продовженні дії ліцензій, посилаючись на порушення ліцензійних умов. Термін їх дії закінчується в квітні-травні 2016 року.

Реклама:

Телеком-компанія Ахметова володіє ексклюзивними смугами в діапазоні 2,5-2,7 ГГц. Вони придатні для запуску зв'язку четвертого покоління (4G). Зараз оператор використовує їх під застарілу технологію передачі даних.

У своєму рішенні комісія апелювала до порушення, яке ММДС допустила ще в 2007 році.

Компанія не поінформувала регулятора про повне освоєння частот, що дійсно є підставою для відкликання ліцензії. ММДС в свою чергу наполягала, що давно усунула це порушення. Більш того, в 2008 році регулятор, за її даними, провів позапланову перевірку і підтвердив цей факт.

Суд проаналізував аргументи сторін і прийшов до висновку, що ММДС усунула зазначені порушення в лютому 2007 року. Інших порушень компанія не допускала. Член НКРЗІ Олександр Скляров повідомив, що комісія вже оскаржила рішення суду в апеляційній інстанції. Скарга регулятора ще не розглядалася.

Телеком-регулятору буде непросто скасувати дію ліцензій з тієї причини, що галузеве законодавство вже давно застаріло.

Радіочастотний ресурс вважається повністю освоєним, якщо в області працює хоча б один передавач. Причому абсолютно не важливо, чи обслуговує він абонентів.

НКРЗІ відмовилася продовжити ліцензії ММДС Україна неспроста. В кінці минулого року президент розпорядився розчистити перспективні частотні діапазони до кінця 2017 року для проведення 4G-тендерів. 2,5-2,7 ГГц - одна з перших смуг, на якій європейські оператори в своїх країнах запускали мережі четвертого покоління. Тому обладнання, яке працює в цьому спектрі, на ринку більш ніж достатньо. Сучасні смартфони його теж підтримують.

Якщо регулятор програє апеляцію, у нього залишиться не так багато варіантів, які частоти готувати до 4G. Найбільш реальним виглядає звільнення частини ресурсу, який телеканали використовують зараз під аналогове мовлення.

Національна рада з питань ТБ і радіомовлення нещодавно узгодила з НКРЗІ кінцеву дату "розчищення" цього сегмента - середина 2017 року. Якраз перед тендерами. Деякі оператори знаходять телевізійні частоти (700-800 МГц) привабливими.

Другий варіант - регулятор дозволяє операторам використовувати вже наявні в їх розпорядженні GSM-частоти під 4G. Найбільше він влаштовує Київстар, якому за довгі роки роботи вдалося сконцентрувати у своїй власності більше 50% спектра в діапазоні 900 МГц і 1 800 МГц, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: