Кіберзлочинці продали неіснуючу техніку на 10 мільйонів гривень

Вівторок, 22 березня 2016, 16:22

Протягом 2014-2015 років група кібершахраїв з дванадцяти осіб незаконно заволоділа грошовими коштами користувачів інтернету в розмірі 10 млн гривень.

Про це заявив начальник департаменту кіберполіції Нацполіціі України Сергій Демедюк, передає Liga.net.

За його словами, вони створювали фейкові сайти відомих інтернет-магазинів в доменних зонах .org, .net. Домени реєструвалися у зарубіжних хостинг-провайдерів.

Кіберспекулянти виставляли на цих сайтах фотографії неіснуючих товарів зі сфери електроніки і побутової техніки за цінами, які були на 20-30% дешевше від ринкових пропозицій.

Реклама:

Шахраї орудували в Одесі, Миколаєві і Києві. Кожна підгрупа займалася своїм завданням. Перша створювала копії відомих сайтів, друга наповнювала сайт і так далі. Була також окрема людина, яка знімала гроші з банкоматів.

Порушники вже затримані. Незабаром за цим злочином прийме рішення суд. Шахраям загрожує до 5 років в'язниці.

Як розповідає Демедюк, в 2015 році кількість кіберзлочинів збільшилася і перевищила 6 тисяч (у 2014 році - 4,5 тисячі). Розкриваність - 70%.

Більшість злочинів проходить не в результаті злому акаунтів, а через необережність користувача в поводженні зі своїми паролями. Злочинці використовують механізми соціальної інженерії і вивідують у користувачів цінні дані.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: