ProZorro вводить прогресивну шкалу оплати участі в тендерах

Субота, 19 березня 2016, 18:17

Система ProZorro запроваджує прогресивну шкалу оплати участі в тендерах.

Про це пише "ЛігаБізнесІнформ" з посиланням на розрахунки керівника департаменту держзакупівель в Мінекономіки Олександра Стародубцева.

"Більш складну шкалу на етапі пілота прораховувати не мало сенсу, оскільки пілотні торги обмежувалися допороговими сумами (до 200 000 грн для товарів і послуг та в 1,5 млн грн для робіт)", - пояснив він.

За його словами, з 1 квітня, коли в ProZorro будуть переведені всі великі тендери в країні, є сенс застосовувати прогресивну шкалу.

Реклама:

"Ми почали буквально з мінімуму - одного неоподатковуваного мінімуму (17 грн) за участь в тендері вартістю до 20 000 грн, адже вносячи навіть мінімальну плату, постачальник починає серйозніше ставитися до закупівлі". Крім того, ми зафіксували максимальний тариф в розмірі 100 мінімумів (1700 грн) за участь в тендерах вартістю понад 1 млн грн", - зазначив Стародубцев.

Таким чином, за його словами, чим більше залучено учасників на торги, тим більше заробляють майданчики і тим більше конкуренція на торгах і нижче витрати бюджету. Виграють усі.

Для порівняння, Стародубцев навів приклад вартості участі в тендерах в Грузії і Австрії.

"У Грузії зафіксована сума в 25 доларів (близько 700 грн). При цьому платять як замовники, так і постачальники незалежно від розміру тендера. В Австрії - в середньому близько 200 євро, або 6 000 грн. Як бачите, у нас тарифи більш ніж скромні", - зазначив керівник департаменту.

Крім того, за словами Стародубцева, всі сервісні навантаження і обслуговування клієнтів лягають на плечі майданчиків, вони відповідають за доступ до системи.

"Разом з тим держава підтримує роботу ЦБД, її захист і т.д", - зазначив він.

Виходячи з цього, за його словами, є всього три види платежів:

1. Плата постачальника електронному торговельному майданчику за подану пропозицію. Затверджені тарифи (прогресивна шкала) складають від 17 до 1700 грн в залежності від суми тендеру.

2. Плата, яку електронна торговельна площадка направляє системі. Частина отриманої від учасника суми майданчик залишає собі, а частину (теж фіксовану) віддає системі ProZorro.

3. Плата, яку повертає система ProZorro майданчику, з якої на тендер прийшов замовник.

"З її допомогою ми хочемо домогтися того, щоб якісно обслуговували як постачальника, так і замовника. Це дозволяє мотивувати майданчики надавати кращий сервіс і воювати не тільки за постачальників, але і за замовників. Це стимулює конкуренцію і підвищує сервіс - функцію, з якою держава рідко справляється на "відмінно", - пояснив Стародубцев.

За його словами, запропонована система тарифів вирішує відразу кілька завдань.

"По-перше, вона дозволяє системі бути самоокупною і не брати гроші з держбюджету. По-друге, вона дозволяє стимулювати торговельні майданчики активно залучати постачальників до тендерів. І по-третє, через систему зворотних платежів ми мотивуємо майданчики надавати якісний сервіс державним замовникам, для яких використання системи - безкоштовно", - підсумував керівник департаменту.

Нагадаємо, 17 лютого президент Петро Порошенко підписав закон "Про публічні закупівлі", ухвалений Верховною Радою 25 грудня 2015 року.

Закон забезпечує поширення системи електронних закупівель протягом 2016 року у 2 етапи: з 1 квітня - для центральних органів виконавчої влади та замовників, що здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання; з 1 серпня - для решти замовників.

 натисніть для збільшення

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: